Lommetyve misbruger dit CPR-nummer

Hvis din pung bliver stjålet, risikerer du også, at tyvene svindler med dine personlige oplysninger

Mange af os har ikke så mange kontanter på os, men tyvene tager også dankort og personlige oplysninger, som de misbruger til at få penge. Foto: Iris/Scanpix

Mange af os har ikke så mange kontanter på os, men tyvene tager også dankort og personlige oplysninger, som de misbruger til at få penge. Foto: Iris/Scanpix

HELE LANDET: Ifølge en undersøgelse, foretaget af YouGov på vegne af If Skadeforsikring, undervurderer hele 63 procent af danskerne risikoen ved et stjålet sundhedskort med CPR-nummer på.

- Vi oplever kørekort, der bliver forfalsket og brugt til at prøvekøre biler. Derefter ser bilforhandleren ikke bilen igen og vores intetanende kunde bliver efterfølgende kontaktet med et krav fra forhandleren, oplyser presseansvarlig Birgitte Ringbæk fra If Skadeforsikring i en pressemeddelelse.

Der er også tilfælde, hvor politiet har fanget lommetyve, som direkte erkender at have videresolgt kort og oplysninger fra de stjålne punge.

Mange ved det allerede

Forsikringsselskabet If får mellem 15 og 20 henvendelser om måneden fra kunder vedrørende identitetstyveri.

En undersøgelse viser, at mere end hver fjerde dansker har oplevet at få sin pung stjålet. Selvom spærring af dankort og besvær med at genskaffe pungens indhold fylder rigtig meget i ofrenes bekymringer, så er en tredjedel af de adspurgte helt bevidst om risikoen for identitetstyveri.

Ifølge If Skadeforsikring er det positivt, at så mange er opmærksomme på risikoen for identitetstyveri, men ser man på, hvilket indhold i pungen danskerne mener udgør en risiko, er der et stykke vej endnu.

Mens 81 procent af de adspurgte i YouGov-undersøgelsen forbinder et mistet gult sygesikringskort med en risiko for identitetstyveri, mener kun 37 procent at det blå sundhedskort indebærer samme risiko. Til trods for at navn og CPR-nummer fremgår af begge kort.

Handler på nettet

Dankort/Visa- eller mastercard bruger de kriminelle til at handle på nettet med eller ved at forfalske underskriften.

- Mange af os har unødigt mange personlige kort og oplysninger i vores tasker, som kriminelle har stor interesse i. Det kan være det blå sundhedskort, som jo kun er nødvendigt i forbindelse med rejser eller et mastercard, som alligevel ikke anvendes til dagligt. Vi kunne godt tage et kritisk blik på hvad vi går rundt med af overflødige kort, som øger risikoen for identitetstyveri, hvis de skulle blive stjålet. Udfordringen er især, at CPR-oplysninger ikke forældes, så man reelt kan udsættes for misbrug flere år efter tyveriet er sket, siger Birgitte Ringbæk.

/BLM/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst