Lovende start på frederikshavnerkrimi

Første afsnit af TV 2-serien ”Norskov” er godt filmet og troværdigt fortalt

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

En ung pige overdoserer på kokain og efterlades i mudderet i åbningsscenen.

NORSKOV:En flok unge sniffer kokain i en gammel bil inden en ishockeykamp. En af pigerne får en overdosis, de andre kører væk og efterlader hende i mudderet.

Velkommen til “Norskov”, TV 2’s nye politidramaserie, der skal holde os ved selskab hver mandag aften de næste par måneder. Og det bliver godt selskab, hvis man skal dømme efter det første afsnit, der blev vist i går.

Der er et hav af faldgruber, der lurer på en ny dansk dramaserie, der skal foregår i provinsen. Miljøet kan let blive karikeret, rollerne risikerer nemt at blive for stilistiske, og dialekterne ender ofte med at blive en decideret effekt, der støjer mere end den bidrager. Men på fornemste vis formår holdet bag “Norskov” i dette første afsnit at styre uden om dem alle.

Der er skruet ned for farverne. Det er et barsk, usentimentalt og - vigtigst af alt - troværdigt portræt, vi får tegnet af Frederiksh... , undskyld, Norskov. En god del af det skyldes sikkert, at serien er optaget on location i den nordjyske havneby, i stedet for - som det så ofte er tilfældet - at man laver nogle enkelte udendørsoptagelser og et par stemningsbilleder … og så filmer resten i et studie i København.

“Norskov” viser modet til at starte roligt op. Intet desperat behov for at blæse os omkuld med dramatiske effekter eller at overforklare alting. Handlingen får indtil videre lov til at folde sig stille og rolig ud, mens vi lidt efter lidt bliver præsenteret for de vigtigste karakterer.

Der er politimanden Tom (Thomas Levin), der vender tilbage til byen efter at have gjort karriere i politiet. Der er Casper, “Bonden” (Jacob Hauberg Lohmann), der er lokal storentreprenør. Og så er der Martin (Claus Riis Østergaard), der er blevet byens borgmester.

De tre, forstår vi, var ungdomsvenner og spillede sammen på byens ishockeyhold. Og så har de kærestet med hinandens søstre.

Toms søster, Jackie (Anne Sofie Espersen) er gift med borgmesteren. Og Bondens søster, Diana (Annemette Andersen), er Toms ungdomskæreste. Alt i alt nogle hovedpersoner, der er syltet godt og grundigt ind i hinandens liv.

Krimiplottet - og det er jo en politiserie, så sådan et skal der være - er i første omgang de mange stoffer blandt byens unge, men det er behageligt nedtonet og fungerer først og fremmest som kulisse til det egentlige drama.

I uddelingen af roser skal TV 2 også have en. Ofte har stationens serier haft tendens til at være lige vel kulørte, lige vel karikerede og lige vel præget af for mange velmenende amatører, der har været klemt af for små budgetter.

Men ikke denne gang.

“Norskov” virker som et professionelt, velproduceret stykke tv-drama, der har fokus på vedkommende og troværdige karakterer frem for et tjubang-plot og en masse unødvendige effekter.

Blandt de mange flot nedtonede karakterer er der en, der brænder helt igennem. Det er Henrik Birch som den erfarne betjent Brammer. Hans dialekt og fremtoning er så overbevisende, at man ganske glemmer, at han er skuespiller med både Bodil- og Robertpriser i bæltet. Hurra for Brammer.

Skal serien klandres for noget som helst efter et solidt premiereafsnit, må det være det, som karakteriserer rigtig meget nyere danske tv-drama: mumleriet. Selv med et øre, der er lyttet ind på de lokale dialekter, er der fra tid til anden replikker, der er så umulige at høre, at man må gætte sig til, hvad der blev sagt.

Men det er en detalje, der let lader sig overskygge af alt det øvrige, “Norskov” har at byde på.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.