Luft under vingerne i Vejgaard

4
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Duerne bliver tilset dagligt og der sørges for, at de er sunde og raske. Foto: Lasse Sand

Dion Esmann er formand for Vejgaard Brevdue Forening, en forening der har eksisteret i Aalborg siden 1947.

Dion Esmann blev en del af foreningen i 1957, hvor han som 10-årig hjalp Hostrup Petersen med hans duer, før han tre år senere oplevede glæden ved at have sine egne duer.

Dengang fløj fuglene primært om søndagen, men i dag flyver de typisk om lørdagen og altid kun i godt vejr.

Dion Esmann er i dag pensioneret varmemester og bruger derfor meget af sin tid på at passe sine 80 fugle, som han har i baghaven på Købkesvej. Dion Esmann er ikke kun dedikeret brevduemand i egen have og Vejgaard Brevdue Forening - han har også tidligere været sektionsformand for Nordjylland i fire år.

Vejgaard Brevdue Forening er i dag en sammensætning af to foreninger, nemlig 074 Kærsholm og 067 Vejgaard, der i dag er slået sammen som 074 Vejgaard. Foreningen har 26 medlemmer i alderen 30 til 80 år, men Dion Esmann så gerne, at flere unge tog interesse i duesporten.

Foreningen er i udlandet en til to gange om året i sommerperioden og som regel går turen til Holland eller Belgien, men foreningen har også sendt duer af sted fra Hamburg i Tyskland.

Duer er habile flyvere og kan tilbagelægge 1300 meter i minuttet. De kan tage turen fra Hamburg til Købkesvej på imponerende fire til fem timer. I gamle dage skulle de manuelt registres, men det bliver i dag klaret automatisk med en lille chip, som duerne har om benet, der på samme tid fungerer som når ens vare bliver aflæst i supermarkedet - informationerne bliver sendt direkte til en computer med den nøjagtige flyvetid for hver enkelt due.

Da Dion Esmann startede som dueentusiast i 1957 var der 250 brevdueforeninger i Danmark med omkring 6000 medlemmer, dette antal er dog i dag reduceret til 180 foreninger med omkring 1000 medlemmer. I 1960’erne kunne et duerace med 12 duer indbringe en gevinst på op imod 100.000 kroner og duesporten fik tilskud fra Danske Spil på 250.000 kroner til hovedorganisationen. Dette stoppede dog da Danske Spil indførte Lotto i 1988.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.