Demens

Lugte- og synstest kan afsløre Alzheimers

Nye metoder kan afsløre tidlige tegn på Alzheimers, eller vise om man er i risikozonen

Arkivfoto

Arkivfoto

KØBENHAVN:En lugtetest og en simpel synstest kan afsløre begyndende Alzheimers.

Det viser nye internationale studier, der bliver præsenteret på den internationale demenskonference Alzheimer’s Association 2014, der holdes i København i disse dage.

To undersøgelser viser, at nedsat evne til at lugte kan være et af de tidlige symptomer på demens og Alzheimers. Lugtesansen er tæt forbundet med hukommelsen, så når sygdommen ødelægger hjernens hukommelsescenter, så bliver lugtesansen påvirket.

Enkle metoder

To andre undersøgelser viser, at niveauet af proteinstoffet beta-amyloid i øjet svarer til niveauet i hjernen. Er niveauet forhøjet, er det en stærk indikation på, at personen enten allerede har Alzheimer eller senere vil udvikle sygdommen.

Og der er brug for enkle og billige metoder til at diagnosticere sygdommen, siger Heather Snyder, ph.d., der er Alzheimer’s Associations direktør for Medical and Scientific Operations.

- Der er brug for flere undersøgelser på dette meget lovende område. Det er essentielt, at man kan opdage sygdommen tidligt, så man effektivt kan behandle og forebygge den, siger hun i et nyhedsbrev fra Alzheimer’s Association.

Opdages sent

I dag er det kun muligt at opdage Alzheimers sent i forløbet, når de alvorlige hjerneskader allerede er indtruffet.

Ifølge professor og overlæge Steen Hasselbalch, Nationalt Videnscenter for Demens på Rigshospitalet, bliver test af lugtesansen allerede brugt i Danmark, hvis lægen er i tvivl om, hvorvidt en patient har Alzheimers eller ej, skriver Politiken.dk.

I dag bruger man i tvivlstilfælde også kostbare skanninger eller rygsmarvsprøver, der kan være risikofyldte at gennemføre for at diagnosticere Alzheimers.

I rygmarvsvæsken leder man efter proteinstoffet beta-amyloid, som de nye forskningsresultater nu viser, at man lige så godt kan identificere i øjet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst