Lummert - og brølende grinagtigt

"Varm luft i Canal Grande"

"O sole mio" bliver aldrig den samme efter, at Ørkenens Sønner, forklædt som gondolierer, har haft den under behandling.

"O sole mio" bliver aldrig den samme efter, at Ørkenens Sønner, forklædt som gondolierer, har haft den under behandling.

Hvor er denne mønstring ind imellem lummer, men hvor er den altid professionel og brølende grinagtig, barok og festlig i Christine Bechameils udsøgte scenografi. Det er ikke blot situationskomikken, som får publikum til at stønne af henrykkelse, når "Ørkenens sønner" går på scenen, det er også replikkerne, der er værd at høre på, fordi de med de fire skuespilleres enorme timing sidder som pletskud. Selv de mest slidte farcetrick får sjæleglad effekt, når "Ørkenens sønner" tager dem i brug. Henrik Koefoed, Niels Olsen, Søren Pilmark og Asger Reher har nemlig støbt latterhagl, som rammer lige ind i publikums lattercentre, så at stemningen undertiden er lige så overstadig og kåd på tilskuerpladserne som på scenen. Det er langt fra et højkulturelt show, men det er gedigen, folkelig underholdning, der snart bygger på tryllekunster, snart på sketches og slapsticks, efterhånden oven i købet med et par faste numre: venindeparret Grethe og Dorthe med Pilmark og Koefoed og Asger Rehers levende klimaanlæg. Overalt er der opfindsomme, rædselsfuldt rimede tekster sunget af bl. a. fire utøjlelige gondolierer til kendte melodier som "Nessum dorma", "O sole mio" og "Torna a Sorrento". Man hugger med største selvfølgelighed lidt hist og lidt pist: så er der sekvenser fra "Lady og Vagabonden" med Niels Olsen som en formidabel kromand og Asger Reher som en tro kopi af pave Benedikt den 16., så snupper man lidt fra "Godfather" med Søren Pilmark, og man er ganske enige om, at "Dilettanter varer evigt". Selv det sjofelt saftige bliver uimodståeligt i al sin plathed. Ind imellem er det ved at blive lummert i al tvetydigheden, men det skrider ned uden problemer, fordi det hele er så præcist og professionelt anrettet, rapt og originalt. De fire fremragende skuespillere og komikere har kort sagt en heldig hånd med deres snedige fund og vanvittige påfund og deres uimodståelige servering af dem. Og så som en kontrast til de veloplagte løjer på scenen den næsten sfinksagtige akkompagnatør og guitarist Troels Skovgaard med et pokeransigt, der intet røber. Ikke længe er der blevet leet og klappet i "Gigantium" som torsdag aften. Jens Henneberg kultur@nordjyske.dk Ørkenens sønner: "Varm luft i Canal Grande" Scenografi: Christine Bechameil Agenzy A/S i Gigantium torsdag aften "Ørkenens sønner" optræder i Arena Nord i Frederikshavn 4. og 5. november og i Aalborghallen 17. april 2012.