Lundbecks Hårde Kåre fik et tilbud han ikke kunne sige nej til

Lundbeck skal have ny topchef. Den nuværende chef, Kåre Schultz, fik et godt tilbud et andet sted.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Kåre Schultz Foto: /ritzau/Krabbe Lars/arkiv

Det var ikke en ubetinget let beslutning for Kåre Schultz at sige farvel til stillingen som topchef i Lundbeck.

Men topjobbet hos den israelske kopiproducent Teva Pharmaceuticals trak mere i ham end chefkontoret hos Lundbeck.

- Jeg fik bare et tilbud, som jeg ikke kunne sige nej til, som administrerende direktør i et af verdens største medicinalvirksomheder, siger Kåre Schultz i et interview med Ritzau Finans.

- Det er verdens største producent af generiske produkter. De laver medicin til flere mennesker hver dag end nogen andre. Og så er det et firma, som har store strategiske udfordringer, og det synes jeg bare, er superspændende, siger han.

Kåre Schultz blev i maj 2015 administrerende direktør for Lundbeck. Han kom fra et topjob i Novo Nordisk, hvor han blev regnet for kronprins.

Han overtog en forretning i krise, blandt andet fordi patenterne på selskabets storsælgende antidepressiver udløb.

Kåre Schultz tiltrådte og gennemførte en større oprydning i både selskabets omkostninger og regnskabspraksis, der var med til udløse et tab på svimlende 5,7 milliarder kroner i 2015.

Analytikere døbte ham "Hårde Kåre", efter at han satte gang i en massiv spareplan i Lundbeck få måneder efter sin tiltrædelse. Det kostede blandt andet 1000 ansatte jobbet.

I 2016 lød årets overskud på 1,2 milliarder kroner.

I Teva bliver opgaven at restrukturere virksomheden, ligesom der skal udarbejdes en klar strategi og ryddes op i selskabets gæld.

Teva er en israelsk virksomhed, og Kåre Schultz skal flytte til Tel Aviv sammen med sin kone, når han indtager posten. Han har tre store børn, som bliver i Danmark.

Ifølge chefaktieanalytiker Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand har Kåre Schultz sagt ja til "en af de måske mest problemfyldte stillinger i hele pharmabranchen".

- Han går fra asken til ilden, på trods af at Lundbeck var et problemfyldt selskab.

- Det er et kæmpe skridt opad på rangstigen til en virksomhed, som har større omsætning end Kåre Schultz' gamle arbejdsplads Novo Nordisk.

- Teva er en af mastodonterne, som kursmæssigt er blevet decimeret på grund af de problemer, de er kommet ind i efter et stort opkøb. Men hvis han får vendt skuden rundt, sidder han i spidsen af et af verdens største pharmaselskaber.

Investorerne er ikke glade for nyheden om, at Kåre Schultz forlader Lundbeck. Lundbecks aktie falder næsten 12 procent mandag formiddag. Til gengæld stiger Tevas aktie otte procent ifølge Ritzau Finans.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.