Udland

Luxembourgs premierminister indgår homofilt ægteskab

- Jeg har kun et liv, og jeg vil ikke gemme det, siger premierminister Xavier Bettel om sit ægteskab.

x Foto: Charles Caratini/AP/POLFOTO

x Foto: Charles Caratini/AP/POLFOTO

Luxembourgs premierminister, Xavier Bettel, bliver fredag den første leder af et EU-land, som gifter sig med en person af samme køn.

- Det bliver ikke en prangende ceremoni, men symbolikken er stærk, siger parrets ven Stephane Bern, der er journalist, til avisen Luxemburger Wort.

Bettel har længe været åben om sin seksualitet og nedtonet dens betydning.

For halvandet år siden blev han premierminister, efter at hans højre-centrumparti vandt valget og afsluttede Jean-Claude Junckers 19 år lange karriere ved magten.

Juncker er i dag formand for EU-Kommissionen.

Kort efter, at Luxembourgs nationalforsamling, der af de fleste opfattes som konservativ, gav grønt lys for homofile ægteskaber, sagde Bettel til Los Angeles Times, at Gauthier Destenay, som er arkitekt, havde friet til ham.

- Jeg sagde ja. Jeg har kun et liv, og jeg vil ikke gemme det, sagde premierministeren.

For fem år siden blev den daværende statsminister i Island, Jóhanna Sigurdardóttir, den første regeringschef i verden, som giftede sig med en person af samme køn.

Bettel har forud for brylluppet sagt, at han kunne have hemmeligholdt sin seksualitet.

- Jeg kunne have skjult det eller undertrykt det og været ulykkelig hele mit liv. Jeg kunne have haft relationer med personer af det andet køn, sagde han til den belgiske tv-station Rtbf i denne uge.

- Men jeg sagde til mig selv, at hvis man vil være politiker, så må man være ærlig i politik, og man må være ærlig med sig selv og acceptere, hvem man er.

Luxembourg, et lille og meget velhavende land, der er omgivet af Belgien, Tyskland og Frankrig, var et af de lande, som dannede de fællesskaber, som siden blev til EU.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.