Danmark

Lykketoft: Dansk-tysk samarbejde er forbillede

Forfatningsdomstol godkender forhåbentlig sydslesvigsk partis regeringsdeltagelse, siger Mogens Lykketoft.

Lykketoft: Dansk-tysk samarbejde er forbillede

Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), håber, at Slesvig-Holstens forfatningsdomstol midt i juni fastslår, at Sydslesvigsk Vælgerforening, SSV, fortsat vil være fritaget for den tyske spærregrænse på fem procent.

- Jeg håber og tror, at en god afgørelse både bliver afslutningen på polemikken om SSV's virke både som mindretalsparti og regeringsparti, siger han på Flensborghus ved de danske årsmøder i Sydslesvig, som i weekenden blev holdt for 89. gang.

SSV har vakt modstand hos borgerlige partier ved for første gang at deltage i en delstatsregering sammen med det socialdemokratiske SPD og De Grønne i Kiel.

Junge Union, ungdomsorganisationen i forbundskansler Angela Merkels CDU, har derfor klaget til delstatens forfatningsdomstol.

De unge kristelige demokrater mener, at SSV ikke længere er et mindretalsparti, nu da partiet er opstillet syd for Ejderen, og at partiet derfor heller ikke bør være fritaget for spærregrænsen eller kan gå med i en regering.

Trods uenigheden viser sydslesvigernes historie, at grænser skal udviskes, ikke flyttes med vold og magt, mener Mogens Lykketoft.

Derfor bruger Folketingets vandreudstilling næste år det dansk-tyske grænseland som et forbillede, når 150-året for slaget ved Dybbøl markerer Danmarks tabte krig i 1864, da dansk jord blev tysk syd for Kongeåen frem til folkeafstemningen i 1920.

Ved næste uges folkemødet på Bornholm spreder Lykketoft årsmødebudskabet "Sydslesvig kalder" sammen med Anke Spoorendonk, som er SSV's minister for kultur, justits og Europa.

Slesvig-Holstens socialdemokratiske ministerpræsident, Torsten Albig, understreger søndag, at mindretal er velkomne i delstaten.

- For os er mindretal ikke persille i suppen eller en smuk biting, men en stærk bestanddel af slesvig-holstensk identitet. Danskere, frisere, sinti og roma er en grundlæggende del af Slesvig-Holsten, siger han ved friluftsmødet i Flensborg.

Ifølge Sydslesvigsk Forening har godt 17.000 dansksindede og deres gæster deltaget i de 43 årsmøder i weekenden, heriblandt 7500 søndag i Flensborg.

Fra den danske regering deltog udenrigsminister Villy Søvndal (SF), børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S), transportminister Henrik Dam Kristensen (S), justitsminister Morten Bødskov (S) og økonomiminister Margrethe Vestager.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.