Lerup

Lyngsnaps fra Egebjerg

LERUP:Jytte Vuust Nielsen, Skovsgård, har et sted, som hun har holdt af hele sit liv: Egebjerg på Mølgårds Mark. Kører man fra Tingskovkrydset mod nord ad Bonderupvej, passerer man cirka halvvejs i Lerup vejen Mølgårdsmark på venstre hånd. Overfor går en vej til højre, som ikke har noget navn, og følger man den, kommer man til en p-plads og en farbar sti. Jytte Vuust Nielsen har altid plukket revlinger og tyttebær her - som barn så mange, at hun kunne sælge bærrene til købmand Thomsen i Lerup. På rad og række ligger tre lyngklædte gravhøje med en mageløs udsigt over landskabet, helt til fjorden. Her kan man finde et væld af planter. I dag har lyngen til dels afløst bærrene. Da Jytte Vuust Nielsen var barn på den nærliggende gård, spiste de revlingerne med sukker og mælk, men i dag laver hun snaps. Revlinger skal trække et halvt år i Brøndumsnaps. Så får man en blid og rund dram, der smager, som heden dufter i august. Jytte Vuust Nielsen mindes sin barndoms mange lege i området, hvor de fem søskende og nabopigen kælkede ned ad bakkerne om vinteren. De kurede forresten også på bagdelen ned ad græsset om sommeren. I det hele taget legede børnene mere derhjemme, og gik ikke til så mange aktiviteter som børn i dag, bemærker hun og tager plastposen frem. Hun plukker tyttebær til syltetøj, som er godt til dyrekød. Hun færdes meget i naturen, meget gerne med en lille lommelærke med hjemmelavet kryddersnaps. Jytte Vuust Nielsen har prøvet at lave snaps af næsten alle urter. I øjeblikket plukker hun blomstrende lyng, som skal trække tre dage. Men ellers for eksempel pors - som også vokser på Egebjerg, brombær, valnødder, røllike. Gule mælkebøtteblade har hun lavet til likør. Men den bedste snaps har hun brygget på frø af have-kvan. Hun vidste ikke, om man kunne, og spurgte DRs Helge Pedersen, der heller ikke vidste det, men syntes, hun skulle prøve. Og det blev simpelthen den bedste, fortæller hun.