Lynhurtig mad for alle ...

KOGEBOG Nigella Lawson: “Nigella Ekspres” # # # # ¤ ¤ MÆND ELSKER HENDE, fordi de vil have hende. Kvinder elsker hende, fordi de gerne vil være hende. Sådan har en skribent på den engelske avis The Guardian engang karakteriseret tv-værten og kogebogsforfatteren Nigella Lawson. Køkkenets gudinde har da også i høj grad slået sig op på sit udseende og sin afslappede og noget sensuelle madstil. Hun fortsætter i samme rille med sin seneste kogebog “Nigella Ekspres”, som netop er udkommet på dansk. Den er tænkt som kogebogen for den madelskende familie, der ikke gider bruge alt for meget tid ved komfuret. Det skal gå hurtigt, og det skal være nu, er filosofien - uden at det af den grund skal betyde decideret fastfood eller underlødig mad. Den 48-årige Lawson har ingen kokketræning, men derimod en universitetsgrad fra Oxford University. Hun har aldrig lagt skjul på sin manglende formelle uddannelse, men har tvært imod ved flere lejligheder understreget, at hun laver mad, fordi hun kan lide det. Netop dét er også denne nye kogebogs store plus. For Nigella Lawson skriver ikke kun som en, der laver mad, men i høj grad også som en, der spiser. Og nyder det. På det punkt kan hun sammenlignes med en anden af det seneste tiårs populære engelske kogebogsskribenter, kokken Jamie Oliver. Men hvor han lancerer sig selv som en gadedreng med cockneyaccent, er Lawson de velbjærgedes køkkenskriver. Her er ingen panderynker ved udsigten til fedt og sukker, men derimod opskrifter på mad fra hverdag til fest. Forfatteren har bevidst forsøgt at holde ingredienslisten til de enkelte opskrifter forholdsvis kort for ikke at afskrække nogen fra at kaste sig ud i madoplevelserne. Men set med danske øjne går noget af tanken dog lidt tabt, for med mindre familien har et velvoksent forrådskammer, skal der alligevel hyppige indkøb til for at dække behovet. Godt nok er ingredienslisten til de enkelte opskrifter kort, men samlet set bliver det alligevel til meget, og det er nok de færreste familier, der ligger inde med eksempelvis granatæblejuice, som en del af deres basis fødevarelager. Omvendt er der virkelig tænkt i, at det skal kunne gå hurtigt. Der er billede til alle opskrifter, og instruktionerne er nemme at gå til. Så meget mere synd er det, at man før hver opskrift skal trækkes med en gang sniksnak om, hvorfor Nigella Lawson har et helt specielt forhold til lige netop denne ret. Det sænker ærlig talt farten noget. Så skal det gå hurtigt, så spring den del af teksten over. Til den negative side tæller også, at jagten på et hurtigt måltid mad delvist kommer til at så i vejen for noget ordentligt. Der bliver talt meget om nydelse, men ikke ofret mange linjer på fidusen ved at vælge kvalitetsvarer med smag. Når det er sagt, er “Nigella Ekspres” en ganske god og ikke mindst brugbar kogebog, som med garanti vil finde vej til mange danske køkkenhylder. Katrine Schousboe katrine.schousboe@nordjyske.dk Nigella Lawson: “Nigella Ekspres”. 392 sider, 299 kr. Gyldendal.