Lys over borgmestrenes ansvar

Indenrigsministeren skal afklare borgmestrenes særlige ansvar

Socialdemokraternes kommunalordfører på Christiansborg vil spørger Indenrigsministeren, hvordan en borgmesters særlige ansvar skal tolkes og forstås. Arkivfoto: Lars Pauli <i>Lars Pauli</i>

Socialdemokraternes kommunalordfører på Christiansborg vil spørger Indenrigsministeren, hvordan en borgmesters særlige ansvar skal tolkes og forstås. Arkivfoto: Lars Pauli Lars Pauli

REBILD:Hvordan skal en borgmesters særlige ansvar som kommunens øverste politiske og administrative leder tolkes og forstås?

Det skal Indenrigsminister Margrethe Vestager (R) nu afklare på opfordring fra Socialdemokraternes kommunalordfører på Christiansborg, Simon Kollerup.

- Jeg synes, at man som borger i en kommune skal have mulighed for at holde sin borgmester ansvarlig.

- Det kan man, når der er valg eller, hvis der er begået noget strafbart.

- Der imellem er det en gråzone, som jeg mener, vi skal have kastet lys på nu, siger Simon Kollerup.

På baggrund af de massive og årelange problemer med sagsbehandlingen på det specialiserede socialområde i Rebild, har flere byrådsmedlemmer krævet, at der placeres et politisk ansvar.

NORDJYSKE Stiftstidende har spurgt nogle af Folketingets kommunalordførere, hvordan de hver især forstår en borgmesters ansvar for de ting, der sker i kommunen.

Ordførerne er ikke enige.

Venstres kommunalordfører, Jacob Jensen, mener ikke, at en borgmester skal blande sig i, hvordan forvaltningen fører de politiske beslutninger ud i livet.

- Det er de neutrale embedsmænds opgave. Det er det, de får løn for, siger han.

Den udlægning er Dansk Folkepartis kommunalordfører, Morten Marinus, slet ikke enig i.

- Borgmesteren har ansvaret. Der er ikke noget men - kun et punktum, siger han.

En tredje udlægning har den radikale ordfører, Liv Andersen.

- I forhold til lovgivningen er det kommunalbestyrelsen, der har det øverste ansvar, siger hun.

Enhedslistens socialordfører, Pernille Skipper, finder det relevant at høre indenrigsministerens svar på, om der er en juridisk gråzone i forhold til borgmesterens ansvar som den øverste leder af administrationen.

Forskningschef ved Danmark Medie- og Journalisthøjskole og ekspert i offentlig forvaltning Oluf Jørgensen finder en klar ansvarsplacering helt central.

- Hvis der er tvivl om, hvor ansvaret er placeret, fører det til uansvarlighed. Politikerne kan få den opfattelse, at ansvaret ligger i forvaltningen. Får forvaltningen den opfattelse, viderebringer de ikke vigtig information til politikerne, men kører i stedet deres eget løb løs- revet fra politikerne, siger Oluf Jørgensen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.