Kunst

Lyset er det vigtigste for os begge

Frem til 18. september udstiller Birte Ohsten oliemalerier og akvareller på Det Gamle Rådhus sammen med Lisbeth Nielsen fra Karrebæksmindeegnen, som hun har kendt og arbejdet sammen med gennem 35 år

3
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Aldrig før har der været mulighed for at se så mange akvareller af Birte Ohsten på én gang. Motiverne er især hentet i Athen, Andalusien og Provence.

Fredag eftermiddag ferniserer kunstforeningen Det Ny Kastet sin nye udstilling, der kan opleves frem til og med søndag 18. september på Det Gamle Rådhus i Thisted i kunstforeningens sædvanlige åbningstider, nemlig hver fredag eftermiddag, lørdag formiddag og søndag eftermiddag. Den nye udstilling hedder ganske enkelt "Birte Ohsten og Lisbeth Nielsen". - Jeg blev opfordret til at udstille, fortæller Birte Ohsten, og samtidig til selv at finde en skulptur, som jeg havde lyst til at udstille sammen med. Jeg spurgte Lisbeth, som jeg har kendt i 35 år og flere gange arbejdet sammen med både her i Thy og hos hende i Sydvestsjælland. Lisbeth Nielsen bor i landsbyen Friheden i nærheden af Karrebæksminde og er medlem af kunstnergruppen Koloristerne. Hendes skulpturer modelleres groft i ler, klump på klump, store klumper og små klumper. Selv lægger hun ikke så meget mærke til overfladen, siger hun, men det gør ofte beskuerne. Og det er da også overfladens særlige karakter, der gør udstillingslyset interessant: - Jo, det er lyset, der er det vigtigste for os begge, siger hun, der, når det gælder bronzeudgaver af skulpturerne, overlader arbejdet til bronzestøberen. Lisbeth Nielsen har 11 skulpturer med på udstillingen - alle kvinder og børn. Men tidligere arbejdede hun også meget med mænd og dyr som modeller: - Jeg tror, det handler om, at jeg har en drøm om at formidle det feminine som en styrke og en poesi. Det er min drøm. Min igangsætterinspiration er menneskelige bevægelser. Ofte er det blot en lille vending i lyset. Det er slet ikke nødvendigt med den store gestik. For Birte Ohstens vedkommende bliver denne udstilling en enestående mulighed for at se ca. 30 af hendes akvareller på én gang. Mange af dem har hun hentet inspiration til på rejser til Athen 2008 og 2010, Andalusien 2008 og Provence 2009. Dertil byder udstillingen på ca. 40 af hendes oliemalerier fra de seneste to år - langt de fleste fra Stenbjerg, hvor hun gennem de seneste to vintre har fået enestående snemotiver foræret i udsigten fra hendes egne vinduer, men naturligvis også hendes formidling af oplevelserne af klitheden gennem årets gang. Og dertil et par oliemalerier fra Provenceturen 2009, ligesom der også er et par billeder, der er inspireret af bådene nede på landingspladsen. Alt i alt en mulighed for at se de senere års produktion for de mange, som kender og holder af Birte Ohstens billeder. Begge kunstnere vil være til stede ved ferniseringen fredag.