Udland

München får omsider sit eget nazimuseum

Dokumentationscenter åbnes i by, hvor nazismen fødtes. Først nu fordi byen er belastet af sin fortid.

Torsdag, hvor det er 70 år siden, at amerikanske styrker indtog nazipartiets hovedkvarter i München, er et museum indviet samme sted for at dokumentere nazismens forbrydelser.

Centeret har længe været ønsket, for München var stedet, hvor nazismen fødtes og voksede sig uhyggelig stærk.

30. april er ud over "befrielsen" af München også 70-året for diktatoren Adolf Hitlers selvmord i en bunker i Berlin.

Ved indvielsen torsdag var aldrende amerikanske krigsveteraner og overlevende fra holocaust og ledende tyske politikere inviteret med.

Det nye dokumentationscenter, der også vil fungere som et slags museum, ligger i den neoklassiske bygning, som var nervecenter for nazibevægelsen i München. På fire etager kan publikum følge forklaringer på tysk og engelsk om de faser, som nazismen gennemløb.

Museets direktør, Winfried Nerdinger, erkender, at det tog alt for lang tid, inden München gjorde op med sin giftige fascistiske fortid, for det var her, at Hitler stiftede sit nationalsocialistiske parti.

- München har haft sværere ved det end alle de andre byer i Tyskland, fordi det var mere belastet end nogen anden by, siger Nerdinger, hvis far var aktiv modstander af naziregimet.

- Dette er, hvor det alt sammen begyndte, minder han om.

Nerdinger siger, at formålet med "Dokumentationscentret for Nationalsocialismens Historie" er at vise, hvordan München, hvis borgere i dag er stolte over en livlig kulturscene og ølfestivaler, engang lod sig fordærve af nazismen.

Dokumentationscentret er blottet for brune uniformer og store hagekors-flag, for man har bevidst villet undgå at fremvise nazismens egne idéer om æstetik.

Det Tyske Arbejderparti blev stiftet i en ølstue i 1919, og samme år sluttede Hitler sig til partiet.

I 1920 blev det omdøbt til Det Nationalsocialistiske Tyske Arbejderparti. Hitler forsøgte i 1923 forgæves at kuppe sig til magten i Tyskland ved det såkaldte ølstuekup i München.

Det blev siden Tysklands Nationalsocialistiske Parti, og i 1930 etablerede nazisterne deres hovedkvarter i München i Braunes Haus - det brune hus - i en fashionabel del af byen, som nu er genåbnet som museum og dokumentationscenter.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.