Målet er mange flere faglærte

4.200 nordjyske skoleelever og deres lærere skal fra næste år i tættere kontakt med både erhvervsuddannelser og virksomheder. Arkivfoto: Peter Mørk

4.200 nordjyske skoleelever og deres lærere skal fra næste år i tættere kontakt med både erhvervsuddannelser og virksomheder. Arkivfoto: Peter Mørk

NORDJYLLAND:Manglen på faglærte kommer - ulven kommer. Råbet har lydt længe, store analyser har malet ulven op i knivskarpe tal, og den er så småt begyndt at vise tænder.

Men nu ser det ud til, at de samme talmagere fremfor at råbe vil forsøge at forvandle ulven til noget knap så farligt. Måske en til bidsk hund, der kan lægges i lænker: en mangel på arbejdskraft, men en knap så faretruende en mangel.

Tryllestaven, der skal få forvandlingen til at ske, er et projekt til 70 millioner kroner: "Den erhvervsfaglige vej til succes". Halvdelen af pengene leverer Vækstforum Nordjylland, den anden halvdel er EU-midler. Et omfattende projekt, der kommer til at strække sig over tre år frem til 2020.

Fødekæde skal sikres

Kernen i planen er at sikre fødekæden til faglært arbejdskraft. Flere skoleelever skal vælge en erhvervsuddannelse, og flere på erhvervsskolerne skal gennemføre deres uddannelse. Det første skal ske ved mere grundigt at introducere skoleelever til, hvad erhvervsuddannelser egentlig er for en størrelse. Elevernes viden på det felt er nemlig begrænset, viser flere undersøgelser.

Det andet mål - at få flere erhvervsskoleelever til at gennemføre - er en endnu større opgave. Den skal løses ved at få erhvervslivet til at oprette flere praktikpladser, give eleverne bedre indblik i, hvad arbejdsmarkedet kræver af dem, og skabe et socialt miljø på erhvervsskolerne, der i højere grad matcher gymnasiernes tillokkende fester og fællesskaber.

Så fra næste skoleår vil 4200 nordjyske elever fra 6.-7. klasse og 350 grundskolelærere over to dage blive introduceret til erhvervsuddannelserne. Via besøg på skolerne er det meningen, at både elever og lærere skal blive klogere på, hvad en erhvervsuddannelse kan bruges til. Lærerne i grundskolen ved nemlig også alt for lidt om det emne, er indtrykket hos de nordjyske erhvervsskoler.

Erhvervsskoler og arbejdsgivere vil desuden gå sammen om at invitere hele klasser på besøg. I alt skal 800 elever ud på 40 besøg i erhvervsskoler og virksomheder.

De sidstnævnte er samtidig klar til at aflægge i alt 80 besøg til 1.670 grundskolelever. Besøgene skal give eleverne indblik i, hvad forskellige brancher har at byde på og hvilke krav, der stilles.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.