Måling: Kasakhstans præsident genvalgt med 97,5 procent

Præsident Nazarbajev har sikret sig genvalg i Kasakhstan med et overvældende flertal, viser valgstedsmåling.

Måling: Kasakhstans præsident genvalgt med 97,5 procent Foto: POLFOTO/AP

Måling: Kasakhstans præsident genvalgt med 97,5 procent Foto: POLFOTO/AP

Vælgerne i Kasakhstan har søndag stemt ved præsidentvalget, og det har givet en massiv jordskredssejr til landets præsident gennem 26 år, Nursultan Nazarbajev.

Ifølge en valgstedsmåling foretaget af den ikkestatslige organisation Civil Alliance har Nazarbajev fået hele 97,5 procent af stemmerne.

Landets valgkommission ventes ikke at have de officielle resultater klar før mandag morgen, men oplyser, at valgdeltagelsen var på rekordhøje 95,11 procent.

Den 74-årige Nazarbajev, der officielt tituleres som "Nationens Leder", har fået kritik fra menneskerettighedsgrupper, der mener at han systematisk undertrykker al opposition.

De fleste, der højlydt har ytret kritik af præsidenten, er enten smidt i fængsel eller blevet nødt til at flygte ud af landet.

- Der er ingen samlede kræfter, der kan gå op mod regimet i dag, siger oppositionsaktivist Amirzhan Kosanov, som selv undlod at stemme ved søndagens præsidentvalg.

Der er da heller ingen af landets tidligere valg, der er blevet godkendt som værende frie og retfærdige af valgobservatører.

Men Nazarbajev har sørget for stabilitet i en region, der ellers har været plaget af etnisk vold, lige fra Kirgistan til Afghanistan.

Ud over det har Kasakhstan gode forhold til nabolandene Rusland og Kina samt til EU og USA.

Nazarbajev har gennemført markedsreformer og tiltrukket over 200 milliarder dollar i udenlandske investeringer, hvilket har gjort landet til den næststørste økonomi blandt de tidligere sovjetstater.

- Jeg har selvfølgelig stemt på vores elskede Nazarbajev, siger den 68-årige pensionist Vera Kalinina tidligere på dagen.

- Han har givet os alt - pensioner, gratis medicin, mad. Hvad mere har vi brug for?

Ved det seneste valg i april 2011 fik Nazarbajev ifølge de officielle resultater knap 96 procent af stemmerne.

Hans modkandidater ved søndagens valg, Abelgazy Kusainov og Turgun Syzdykov, måtte nøjes med henholdsvis 0,63 og 1,8 procent af stemmerne, viser valgstedsmålingen fra Civil Alliance.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.