Måling: Nul lugt fra biogasanlæg

Skærpede krav til Krogenskær ser ud til at virke

Biogasanlægget Krogenskær overholder nu gældende krav om lugtgener. Arkivfoto: Kurt Bering <i>Kurt Bering</i>

Biogasanlægget Krogenskær overholder nu gældende krav om lugtgener. Arkivfoto: Kurt Bering Kurt Bering

BRØNDERSLEV:Det er ved at være længe siden beboerne i det sydlige Brønderslev klagede over lugt fra biogasanlægget Krogenskær, og nu bekræfter en officiel lugtmåling, at der ikke har været noget at klage over.

- På borgermødet 21. januar tilkendegav jeg, at lugtmålingen ville blive offentliggjort, når Brønderslev Kommune modtog rapporten fra det akkrediterede firma Force Teknology - og det har vi nu, oplyser Karsten Frederiksen (K), formand for teknik- og miljøudvalget.

Langt under grænseværdierne

Målingen viser, at lugten holder sig fint under grænseværdierne.

Det kunne tyde på, at den nye miljøgodkendelse med skærpede krav, som Brønderslev Kommune sidste år gav Krogenskær, har virket efter hensigten.

De nye krav blev stillet på baggrund af talløse klager gennem flere år fra borgere, som følte, at deres liv i perioder blev forpestet af biogasstank, og Krogenskærs ejere har gennemført en lang række forbedringer.

Karsten Frederiksen vover dog ikke at konkludere, at problemerne nu er løst.

- Jeg kommer aldrig til at sige de er løst. Det er jeg for gammel til. Men jeg glæder mig utroligt meget over, at vi har haft så lange perioder, hvor det har været lugtfrit. End ikke i perioder, hvor der er udbragt gylle, har det givet anledning til uro i området, siger han.

- Vi er utroligt glade. Borgerne er utroligt glade. Og jeg er helt sikker på, at ejerne af Krogenskær også er utroligt glade. Vi håber inderligt, det varer ved. Men vi vil fortsat være opmærksomme på uhensigtsmæssigheder og være klar til at gribe ind, lover Karsten Frederiksen.

Ingen garantier

- Der vil aldrig være garantier, og der vil altid kunne ske et eller andet, tilføjer han.

Lugten fra biogasanlægget er bedømt af menneskenæser, for der findes ikke et apparat, der kan måle lugt.

- Det kan man grine af eller skælde ud over, men metoden er godkendt af staten, og der er dokumentation for alt. Om 10 eller 20 eller 30 år har man sikkert et aggregat, der kan måle lugt ligesom man kan måle støj, siger Karsten Frederiksen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.