Måling: Rød blok står til valgsejr trods Nye Borgerlige

Ny Voxmeter-måling giver rød blok 52,2 procent mod 47,8 til blå blok. Nye Borgerlige står til 2,3 procent.

Lars Løkke Rasmussen Foto: Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson

Lars Løkke Rasmussen Foto: Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson

Hvis statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) går med tanker om at bruge åbningen af Folketinget som afsæt for at udskrive valg, så vil en en ny meningsmåling være en kilde til uro.

Rød blok står nemlig til valgsejr i målingen, som Voxmeter har foretaget for Ritzau. Den kommer dagen før, at Løkke skal holde åbningstale i Folketinget.

Normalt er styrkeforholdet mellem de to blokke i dansk politik meget tæt, men i den seneste måling står rød blok til at vinde med en større forskel end set længe.

I målingen står rød blok til 52,2 procent af stemmerne mod 47,8 procent af stemmerne til blå blok. En forskel på 4,4 procentpoint. Den statistiske usikkerhed er plus/minus 3 procentpoint.

Målingen er samtidig den første hos Voxmeter, hvor det nye parti Nye Borgerlige er taget med. Men Nye Borgerlige har altså ikke givet blå blok fremgang.

Partiets meget stramme udlændingepolitik, ønske om exit fra EU og løfter om markant lavere skat har ifølge målingen overbevist 2,3 procent.

Dermed står partiet ifølge målingen til med nød og næppe at klare spærregrænsen på 2,0 procent. Usikkerheden i forhold til Nye Borgerlige er dog plus/minus 0,9 procentpoint.

Nye Borgerliges indtog ser især ud til at gå ud over Dansk Folkeparti og Venstre.

Ved valget i 2015 fik Dansk Folkeparti 21,1 procent af stemmerne. I målingen står DF til 17,8 procent.

Dermed er det uden for den statistiske usikkerhed, at DF er gået tilbage siden valget.

Regeringspartiet Venstre bliver tilsyneladende også ramt af Nye Borgerliges indtog. Ved valget fik Venstre 19,5 - nu står partiet til 17,2 procent i målingen.

Den vigende opbakning til Venstre er i sig selv en streg i regningen for Løkke. Men formentlig lige så slemt er det, at Liberal Alliance ser ud til at holde fast i sine vælgere.

Dermed ser ugers kritik af Anders Samuelsens ultimative krav om en lettelse af topskatten på fem procentpoint fortsat ikke ud til at ryste LA-vælgerne. Partiet står i målingen til 7,8 procent mod 7,5 procent ved valget.

Dermed giver målingen ikke Løkke det bedste afsæt for åbningstalen.

Den ventes at blive et forsøg på, at nulstille 2025-debatten. Efter uger med bittert blåt opgør om topskat vil statsministeren at forsøge at minde politikerne om deres ansvar for kommende generationer.

En appel, som dog kan ende med at falde for døve ører. I hvert fald vil Anders Samuelsen formentlig opfatte målingen som et rygstød til partiets kompromisløse kurs.

I rød blok står Socialdemokratiet til opbakning fra 27,7 procent af vælgerne. Dermed er oppositionspartiet opsigtsvækkende hele 10,5 procentpoint større end Venstre i målingen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst