Macron: Kina skal lære at respektere EU

Vi forventer, at Kina respekterer EU's enhed og vores værdier, siger Frankrigs præsident til Kinas leder.

Pressemødet i Paris med deltagelse af EU's kommissionsformand, Jean-Claude Juncker (tv), Kinas præsident, Xi Jinping, Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og Tysklands forbundskansler, Angela Merkel.

Pressemødet i Paris med deltagelse af EU's kommissionsformand, Jean-Claude Juncker (tv), Kinas præsident, Xi Jinping, Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og Tysklands forbundskansler, Angela Merkel.

PARIS:Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, siger til Kinas leder, Xi Jinping, at hans land skal lære at respektere EU.

Det siger han på et fælles pressemøde i Paris.

Udtalelsen kommer efter et møde med Kinas leder i Paris, hvor også Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og EU's kommissionsformand, Jean-Claude Juncker deltog.

- Ingen er naive, men vi respekterer Kina, og vi er besluttet på at have dialog og samarbejde.

- Og vi forventer naturligvis af vores største partnere, at de respekterer EU's enhed og de værdier, det har og bærer med sig rundt i verden, påpeger Macron over for Xi.

Kina har gennem flere år været anklaget for at spille EU-lande ud mod hinanden - at Kina forhandler med EU-lande hver for sig uden at inddrage EU.

Senest blev det påpeget i sidste uge i Rom, hvor Xi forhandlede om milliardstøtte til opbygningen af italienske havne.

Det sker som en del af det kinesiske silkevejsprojekt, der skal give Kina kontrol over fremtidens handelsveje.

Det mødte kritik i andre EU-lande over for både Italien og Kina.

Men Macron understreger, at rivalisering mellem EU og Kina ikke må føre til, at den måde, som verdenshandlen i dag er organiseret på, bryder sammen.

- Vi må vise gennem handling, at samarbejde giver mere end konfrontation, og at vi har mest at vinde gennem åbenhed end ved at holde dørene lukkede, sagde han.

Xi forsøgte at forsikre Macron og hans gæster om, at samarbejde er kendetegnende for forholdet mellem Kina og EU, selv om de har hver deres interesser.

- Samarbejde er vigtigere end konkurrence. Vi bør øge den positive energi, lød hans anbefaling.

- Vi bør ikke altid være så bekymret for, at der sker noget mistænkeligt bag vores ryg, mens vi bevæger os fremad, mente han ifølge Reuters.

Merkel fortalte ham, at Europa gerne vil tage aktivt del i arbejdet med den nye silkevej. Men det bør ske på lige vilkår.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.