Mad der kan duftes og mærkes

Trye i Frøstrup havde fredag premiere på sit nye køkken, hvor beboerne er med til at lave maden.

Morten Kyndby Holm og Diana Holm
Knud Christensen kører med kartioffelskrællemaskinen, der i virkeligheden er beregnet til æbler. I baggrunden områdeleder Nina Odde.
Ældreforhold 1. april 2011 22:00

Han undlader ikke at brokke sig en smule over, at der nu skal arbejdes for føden. Sammen med andre beboere på ældrecentret Trye i Frøstrup tager 94-årige Andreas Strandridder ikke desto mindre fat på opgaven med at skrælle kartofter til aftensmaden: Dansk bøf med bløde løg. Og håndelaget er i orden. Efter at han blev alene, lavede Andreas Strandridder da også i mange år selv sin mad. Men effektiviteten hævner sig. Da han er færdig med sine kartofler, lander der øjeblikkeligt tre mere foran ham: - Næste gang skal jeg lade være med at snakke om, at jeg er færdig, konstaterer Andreas Strandridder tørt. Ekstrabevilling I alle tilfælde bliver kartoffelskrælning og andre huslige sysler fremover en del af hverdagen på plejehjemmet i Frøstrup. Efter syv år, hvor maden blev leveret fra Klitrosen i Klitmøller, tog beboere og personale i går fat på igen selv at lave deres mad. Takket være en ekstrabevilling fra Thisted Kommune er der fra 1. april igen produktionskøkkener på Trye og på to andre ældrecenter i kommunen, Fyrglimt i Hanstholm samt Kløvermarken i Koldby. - Det har bestemt været lækker mad, vi har fået fra Klitrosen. Men der sker altså noget med en farseret porre, når den bliver pakket ned i varmekasser, og vakuumpakkede kartofler er bare ikke ligeså lækre som friskkogte, siger områdeleder Nina Odde. Duften Og så er der det med at kunne dufte, at maden er ved at være færdig. Og at have haft nogle råvarerne mellem fingrene - som de kartofler, Andreas Strandridder skrællede på premieredagen for det nye produktionskøkken - mens andre satte kartoflerne i effektive æbleskrællemaskiner. - Tanken er jo at inddrage borgerne så meget som muligt, i stedet for at lave alle mulige åndssvage øvelser med kartoffeltryk og peddigrør, siger Ninna Odde. Det gælder også tilbehøret til maden. I stedet for færdiglavede rødbeder, der måske i virkeligheden er kålrabi, gælder det om at at udnytte, at mange af beboerne faktisk har et langt livs erfaringer med at lave blandt andet syltede rødbeder på den ordentlige måde. Mad a la Frøstrup På Trye har de nu fastlagt den første måneds menu. Det er udelukkende retter efter beboernes ønsker. Og tilberedt som man traditionelt gør det i Frøstrup og omegn: - Brunkål i Frøstrup er ikke det samme som brunkål i Klitmøller. Det skal ikke være blævreflæsk, og det skal være uden ben. Og når Anna ønsker vandgrød, så skal det være vandgrød på den måde, hun har lavet det, siger Nina Odde. Samtidig bryder Trye med traditionen på de fleste plejehjem om, at varm mad serveres til middag. Selv om det stemmer overens med traditionen hos mange af de ældre, så er det på plejehjemmene først og fremmest sket af hensyn til personalet. Ninna Odde tror på, at appetitten bliver bedre, når dagens hovenmåltid bliver flyttet til om aftenen. Til middag er det kun få timer efter morgenmaden og formiddagskaffen. Og så er der også noget at glæde sig til, når den varme mad serveres til aften. Men ændringen betyder, at tre medarbejdere skal på sen vagt mod før kun to. Køkkenassistent Marianne Dige er en af dem, der må indstille sig på nye arbejdstider mange af ugens dage: - Men det skal nok blive godt. Og jeg er da glad for at kunne få lov til at bruge min uddannelse, sige Marianne Dige - der også var med til overgangen til mad udefra for syv år siden. Vi kan ikke få det bedre Selv om det nye produktionskøkken havde premiere i går, har Marianne dog før fået lov til at udfolde sig i køkkenet på Trye. Og en af beboerne, Dorthea Pedersen, ser frem til at få mere af hendes gode mad: - Vi kan ikke få noget bedre end det, Marianne laver.

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...