Mad er minder

Køkkenleder Mary Larsen opfylder patienternes madønsker. Favoritterne er stegt flæsk med persillesovs og citronfromage.
foto: Michael Koch

Køkkenleder Mary Larsen opfylder patienternes madønsker. Favoritterne er stegt flæsk med persillesovs og citronfromage. foto: Michael Koch

Der er meget kærlighed i mad, mener økonoma og diætist Mary Larsen, der er leder af køkkenet på KamillianerGaardens Hospice. Hver formiddag klokken ni går hun og hendes to køkkenassistenter på madstuegang. Her fortæller de patienterne om dagens menu, og lytter til deres ønsker. Hvis patienten ikke har lyst til dagens mad, finder Mary Larsen og køkkenassistenterne altid en løsning. - Hvis dagens madprogram ikke dur, finder vi på noget andet. Det er ofte meget beskedne ønsker patienterne har. Lige nu er en patient meget glad for gul sagosuppe, og det får hun selvfølgelig. Når mennesker er syge, vil man jo gerne lave noget, de godt kan lide. Det er en måde at vise omsorg på. Mary Larsen har mange historier fra sine snart otte år i køkkenet på hospice. Et køkken hvor målet er at lave velsmagende mad fra bunden med friske råvarer. Ligeledes prioriterer hospice, at patienterne altid får tilbuddet om at spise sammen med andre, da appetitten bliver større i godt selskab. Til måltiderne til middag og aften er frivillige værtinder på hospice. De dækker pænt op og hygger om patienterne. Køkkenpersonalet sætter sig altid ind i patienternes madvaner og ønsker, for som den naturligste ting i verden skal de syge altid have valgmuligheder og ønsker opfyldt. Store som små. Derfor tilbereder Mary vildt til den døende jæger, skaffer ostemandens yndlingsost alle de gange han ønsker, og laver små petit four til patienten, der fejrer sin 80-års fødselsdag på hospice. -Jeg har lavet en undersøgelse, hvor jeg har fundet frem til, hvad patienterne ønsker af måltider. Det er alt muligt, men stegt flæsk med persillesovs og citronfromage er dog de mest ønskede, siger Mary Larsen, der oplever, at mange ønsker retter, som vækker specielle minder. - En vil så gerne have svesketrifli, fordi det minder ham om sine barndomsferier. En anden tænker på sit kostskoleophold, når han får vores hjemmelavede øllebrød. Mary Larsen indskyder, at køkkenet ikke stiller morgenmadvogne frem til bestemte klokkesæt. Øllebrøden bliver tilberedt, når patienten ønsker det. Det er vigtigt for køkkenet at være fleksibel og hurtigt kunne tilberede patientens ønsker. Tid er der ikke altid meget af. Også Jørgen Meyer har stillet køkkenpersonalet på en prøve. Han nyder Thors nisseøl, og selvom en af køkkenassistenterne cyklede byen rundt for at finde Jørgens yndlingsnisseøl, var det forgæves. Men da Mary på sin private indkøbstur i weekenden fandt nisseøllen i Aabybro, tænkte hun selvfølgelig på Jørgen, og havde seks stk. Thors nisseøl med på arbejde.