Mejerier

Mælk for gourmeter

Ras­mus Ko­fo­ed (t.v.) og To­mas Kir­ke­gaard fra kokkelandsholdet bolt­re­de sig i køk­ke­net med de fine rå­va­rer fra me­je­ri­er­ne, da Me­je­ri­bru­gets Gour­met­pris blev ud­delt i Aal­borg. Foto: Ajs Niel­sen

Ras­mus Ko­fo­ed (t.v.) og To­mas Kir­ke­gaard fra kokkelandsholdet bolt­re­de sig i køk­ke­net med de fine rå­va­rer fra me­je­ri­er­ne, da Me­je­ri­bru­gets Gour­met­pris blev ud­delt i Aal­borg. Foto: Ajs Niel­sen

AALBORG:De har smagt, de har snuset og har brugt deres øjne. Gastronomi er en totaloplevelse, og de syv dommere bag Mejeribrugets Gourmetpris tog alle sanser i brug, inden de fældes deres dom. I går blev vinderne offentliggjort på Culinary Institute i Aalborg, og dommerne var godt tilfredse. - Vi kan se en klar stigning i niveauet. Der er kommet meget mere nicheproduktion, i hvert fald mere synlig. Man tager mod til sig og sender ind til vurdering, lever sig gennem produktet og har en stolthed over det, siger Per Mandrup, manager for kokkelandsholdet. Der var blandt dommerne bred enighed om, at de danske gourmetprodukter er blevet meget bedre. 41 produkter var tilmeldt konkurrencen. 11 blev nomineret, men der blev kun fundet vindere i tre af de fire kategorier: [ Økologisk smør med Læsø sydesalt, kærnet på gammeldags vis på Arlas mejeri Slagelse. [ Osten Vellev Unika fra Arla i Vellev. [ Biodynamisk gårdmælk fra andelsmejeriet Naturmælk i Tinglev. Om mælken havde dommerne denne kommentar ”En rigtigt dejlig mælk. Dejlig koduft, god staldsmag. Fin fedme og flødesmag. Let syrlig og fin farve”. Mejerichef Leif Friis Jørgensen forklarer forskellen til standardmælk: - Den måde, landmanden fodrer på, er unik. Når du blander det hele sammen, får mælken ikke den enkelte gårds karakter. Mælken kan nu købes i 60 butikker, og han tror på, at en ny mangfoldighed af mælkeprodukter kan vænne danskerne til at drikke mere mælk igen. Stordrift og gastromoni Men en koncern som Arla kan sagtens være med, mener Per Mandrup: - Arla har mange små mejerier, hvor de kæler for noget egnshistorie og gamle metoder, og de samarbejder i stigende grad med gastronomerne, siger han. Ved prisfesten fik deltager fra kokkelandsholdet, der netop nu ligger i træningslejr i Aalborg forud for VM i næste måned, lov at prøve de nominerede produkter. Repertoiret til VM er fastlagt for et halvt år siden, så det er for sent at få vinderprodukterne med - men det er de så alligevel: - Det er nogle af de produkter, vi allerede har spottet ud, siger Per Mandrup.