Mænd får klø af konen

Nye tal udfordrer myten om, at vold i hjemmet handler om mænd, der slår kvinder. Det er et tabubelagt problem

Overraskende mange mænd får tæv af konen. Modelfoto: Scanpix

Overraskende mange mænd får tæv af konen. Modelfoto: Scanpix

KØBENHAVN:Når der uddeles lussinger, slag og hårde ord i hjemmet, så er det langt oftere kvinden, der er afsender, end de fleste tror.

Ifølge Dialog mod Vold, som arbejder for at stoppe vold i nære relationer, er hver femte voldsudøver, som var i behandling hos dem i 2012, en kvinde.

Og det er flere end ventet, fortæller direktør i Dialog mod Vold, Rikke Høgsted.

- Mange vil nok blive overraskede over tallet og det er faktisk også kommet bag på os, der dagligt arbejder med at hjælpe disse mennesker, siger hun.

Hver fjerde voldsramt er mand

Den seneste opgørelse fra Statens Institut for Folkesundhed viser samtidig, at 10.000 mænd bliver udsat for partnervold om året mod 29.000 kvinder.

Men der er en skævvridning i, i hvor høj grad henholdsvis mandlige og kvindelige ofre og udøvere får hjælp, fortæller Rikke Høgsted.

- Ud fra de tal kan vi jo hurtigt se, at der er en del mandlige ofre, der ikke får den hjælp, de skal have, og en del kvindelige voldsudøvere, som vi ikke har fået tilstrækkelig kontakt med, siger hun.

I forbindelse med Mænds Sundhedsuge, hvor der den kommende uge vil være fokus på mænds sundhed, afholder Dialog mod Vold tirsdag en såkaldt fyraftensevent.

Fokus på problemet

Der er nemlig god grund til at skabe fokus på problemet, som det kan være meget svært at opdage, fortæller Rikke Høgsted.

- Det bliver en blind vinkel for de professionelle, der skal spotte problemstillingen, og det bliver også sværere for kvinden at opsøge hjælp, siger hun og fortsætter:

- Og det bliver i særdeleshed sværere for den mandlige voldsudsatte at række ud efter hjælp, fordi det er så tabubelagt og associeret med, at bliver han slået af kvinden, så er han ikke en ordentlig mand.

Social arv

Samtidig bliver børn, der oplever vold fra mors hånd, ramt ekstra hårdt - særligt i udadtil velfungerende familier, fortæller Rikke Høgsted.

- Børn fra hjem, der går under radaren, fordi mor og far har gode uddannelser, en høj indtægt og bor på et postnummer, hvor vi ikke forventer det, er det rigtigt vigtigt, at vi får fat i.

Ifølge Dialog mod Vold blev 90 procent af de kvinder, som i 2012 var i behandling for voldsudøvelse, selv slået som børn.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.