Mærsk har accepteret aftale for at sænke selskabsskat

A.P. Møller Mærsk ville ikke at blokere lavere selskabsskat, siger koncernchef Nils Smedegaard Andersen.

Mærsk har accepteret aftale for at sænke selskabsskat

Nordsøaftalen undtager A.P. Møller Mærsk og partnerne i Dansk Undergrunds Consortium (DUC) Shell og Chevron fra at få sænket selskabsskatten fra 25 til 22 procent. Mærsk ville ikke forhindre andre selskaber i at få sænket selskabsskatten.

Sådan forklarer A.P. Møller Mærsks koncernchef Nils Smedegaard Andersen, at selskaberne i DUC sagde nej til en skattelettelse på godt en halv milliard kroner.

- Vi ville ikke stille os i vejen for en generel nedsættelse af den danske selskabsskat. Derfor har vi accepteret, at det ikke vedrørte os, og dermed koster regeringen mindre, siger Nils Smedegaard Andersen.

Det rammer ikke Mærsk, at regeringen hæver skatten på andre olieselskaber i Nordsøen med 27,5 milliarder kroner med Nordsøaftalen. Regeringen kan ikke øge skatten på DUC uden at kompensere selskaberne. Det viser regeringens gennemgang af aftalen fra 2003.

- Vi har hele tiden betalt en væsentligt højere skattesats end de øvrige aktører i Nordsøen. Vores skattesats har været på linje med, hvad vi har betalt i Norge, siger Mærsks koncernchef.

DUC har i Nordsøaftalen aftalt at lave et forskningscenter sammen med regeringen for at øge olieudvindingen.

- Vi synes, at der er potentiale i den danske Nordsø. Det vil vi gerne investere i. Det viser, at det var en god aftale, vi lavede dengang med balance i tingene, siger Nils Smedegaard Andersen.

I den danske del af Nordsøen er der udvundet 26 procent af de kendte olieressourcer. Hvert procentpoint indvindingen øges, stiger gevinsten med 60 milliarder kroner, oplyste klimaminister Martin Lidegaard (R), da regeringen fredag præsenterede Nordsøaftalen.

Nils Smedegaard Andersen kan ikke give et absolut tal for indvindingen. Mulighederne øges, når man forsker og udvikler og får mere erfaring med felterne. Men de danske Nordsøfelter er ikke særligt attraktive at arbejde i, påpeger Mærsks koncernchef.

- Der er meget langsom oliegennemstrømning. Det har utrolig meget lang tid og kræver meget energi med vandinjektion at få olien ud.

- Derfor vil vi ikke se norske udvindingsgrader, hvor vi ligger helt oppe på 50 procent, siger Niels Smedegaard Andersen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.