Mætter kogte kartofler bedst?

Kan det passe, at man bliver mere mæt af almindelige kogte kartofler end af kartofler, der fx er skåret i både og bagt i ovnen? Og giver den ene tilberedningsmetode flere kalorier end den anden? Ja, den er god nok. Mens den kogte optager vand, afgiver den bagte en del væske. Det betyder, at den bagte kartoffel fylder mindre i maven, er hurtigere fordøjet og derfor også mætter dårligere end den kogte. Bagte kartofler har ofte en tendens til at blive bløde og klistrede, og det forringer også mæthedsværdien. Jo mindre vi skal tygge på maden, jo færre mæthedssignaler sendes til hjernen. Kartofler indeholder mange værdifulde stoffer, fx C-vitamin, og en del B-vitaminer, især B6. Vitaminerne sidder primært i skrællen, så set fra et ernæringsmæssigt perspektiv bør man spise kartofler med skræl på – bagte som kogte. Fx forsvinder ca. 5 procent af C-vitaminern, når kartoflen koges med skræl. Koger man den derimod uden skræl, mister den 25-30 procent af C-vitaminerne. Martin Kreutzer, ernæringsøkonom, og Luise Neimann Kloster, bromatolog