Magtfulde økonomer vil bekæmpe Novos skattefidus

Nye verdensomspændende regler skal forhindre store selskaber i at betale skat, hvor de vil, siger OECD.

Magtfulde økonomer vil bekæmpe Novos skattefidus

Det danske skattevæsens milliardsag mod Novo Nordisk er et nyt eksempel på, at virkeligheden er løbet fra verdens skatteregler.

Derfor skal et nyt globalt regelsæt forhindre multinationale selskaber som Novo i at betale skat, hvor de vil, siger OECD-topchef før G8-topmøde med skattetema. Det skriver Politiken.

Manden bag konklusionen er en af verdens mest indflydelsesrige personer på området - OECD's skattedirektør, Pascal Saint-Amans.

- Det er endnu et eksempel på, at multinationale selskaber placerer store værdier steder, hvor de ikke har megen reel aktivitet. Den slags aggressiv skatteplanlægning må vi neutralisere med nye internationale regler, siger han til Politiken.

Pascal Saint-Amans' skattepolitiske center i industrilandenes økonomiske samarbejde, OECD, er blevet omdrejningspunktet for en hidtil uset international satsning fra verdens ledere i EU, G8 og G20 på bekæmpelse af både lovlig og ulovlig skatteunddragelse.

OECD har støbt mange af de vigtigste kugler, når lederne fra Europas største lande, USA og Rusland under G8-topmødet i næste uge vil skabe fundamentet for et nyt internationalt regelsæt.

I juli præsenterer OECD en handleplan, der skal sætte en stopper for de multinationale selskabers skatteshopping - blandt andet med nye krav om, at en meget større del af selskabernes indtjening skal beskattes i det land, hvor de har størst fysisk aktivitet.

- Det er et stort politisk problem. For hvorfor skal almindelige borgere betale mere skat under krisen, når store, saftige selskaber nærmest intet betaler? Systemet er forældet, siger Saint-Amans til Politiken.

DR har afsløret, hvordan Novo Nordisk flytter milliardindtægter til datterselskaber i lavskattelandet Schweiz, selv om produkterne udvikles og produceres fortrinsvis i Danmark. Skat mener, at statskassen er gået glip af 5,5 milliarder kroner af den grund.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst