Magtfuldt trekløver arbejder på modsvar til Nordkorea

USA, Japan og Sydkorea er enige om, at Nordkorea skal straffes for at have prøvesprængt kernevåben.

Udland 7. januar 2016 05:29 - Opdateret 7. januar 2016 07:25
USA bestræber sig sammen med to af landets nærmeste allierede i Asien, Sydkorea og Japan, på at finde et passende modsvar på Nordkoreas prøvesprængning af et kernevåben onsdag.

Det fremgår af delreferater fra telefonsamtaler, som den amerikanske præsident, Barack Obama, onsdag har haft med de politiske ledere i Sydkorea og Japan.

Sydkoreas præsident, Park Geun-hye, og Japans premierminister, Shinzo Abe, blev i samtalerne forsikret om USA's engagement i de to landes sikkerhed.

Parterne enedes i samtalerne om "at arbejde sammen om at skabe en forenet og stærk international reaktion på Nordkoreas seneste hensynsløse adfærd", hedder det i en erklæring fra Det Hvide Hus ifølge AFP.

Hvorvidt USA så vil være med til at indføre sanktioner, der kan tvinge den nordkoreanske økonomi i knæ, er uvist.

Det siger en forhenværende amerikansk topembedsmænd til Reuters. Skrappe økonomiske sanktioner vil nemlig ramme mange kinesiske firmaer og banker, der gør forretninger med Nordkorea.

- Vi (USA og Kina, red.) er dybt afhængige af hinanden. Sætter du en økonomisk pistol for panden af Kina, så retter du også pistolen mod dig selv, siger Joseph DeThomas, der deltog i arbejdet med sanktioner mod Iran og Nordkorea.

Men Nordkorea skal ikke kun kigge sig over skulderen i forhold til USA, Japan og Sydkorea. Landet risikerer også at blive underlagt endnu flere FN-sanktioner.

Samtlige 15 lande i FN's Sikkerhedsråd lagde onsdag aften stemmer til en udtalelse om, at Nordkoreas atomprøvesprængning er en klar overtrædelse af resolutioner fra Sikkerhedsrådet.

Ifølge Uruguays FN-ambassadør, Elbio Rosselli, vil Sikkerhedsrådet øjeblikkeligt begynde at forberede nye tiltag i en FN-resolution mod Nordkorea.

Hvorvidt Nordkoreas påstand om at have gennemført en vellykket prøvesprængning af et brintbombe står til troende, er ved at blive undersøgt af blandt andre USA.

Eksperter har betvivlet, at der er tale om helt så kraftigt et våben, og talsmand for Det Hvide Hus Josh Earnest sagde onsdag ifølge Reuters, at indledende analyser af prøvesprængningen ikke stemmer overens med Nordkoreas påstand.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...