Udland

Magtkamp i Egypten: Domstol blokerer Mursi

Den egyptiske præsident trodser de traditionelle magter i landet, der nu slår tilbage mod politikeren.

Magtkamp i Egypten: Domstol blokerer Mursi

Den politiske situation er højspændt i Egypten, hvor den nyvalgte præsident, Mohamed Mursi, har bragt sig på kollisionskurs med landets forfatningsdomstol og magtfulde militær.

Tirsdag aften er det kommet frem, at forfatningsdomstolen nu vil blokere Mursis beslutning om at indkalde landets opløste parlament. Det fortæller dommere ifølge flere internationale nyhedsbureauer.

- Domstolen har beordret, at præsidentens dekret skal indefryses, siger en juridisk kilde ifølge nyhedsbureauet AFP.

Det islamistisk-ledede parlament blev tirsdag samlet i en åben udfordring af landets generaler, som erklærede forsamlingen opløst i sidste måned.

Den spændte situation i Kairo opstår kun 10 dage efter indsættelsen af præsident Mohamed Mursi fra Det Muslimske Broderskab, som råder over den største gruppe i parlamentet, og som har beordret parlamentsmødet.

Parlamentets formand, Saad al-Katatni, der har rod i broderskabet ligesom Mursi, indledte sessionen med en tale, der blev transmitteret direkte af det statslige tv.

- Vi er samlet her i dag for at tage stilling til domstolens afgørelser - afgørelsen fra den højeste forfatningsdomstol, sagde Saad al-Katatni, da han åbnede samlingen.

- Jeg understreger, at vi ikke går imod forfatningsdomstolens afgørelse, men blot tager stilling til en mekanisme vedrørende gennemførelsen af en afgørelse fra den respekterede domstol. Det er det eneste, som er på dagsordenen i dag, tilføjede han.

Parlamentarikere fra flere partier boykottede mødet, og nogle har kaldt Mursis ordre til samling for et "forfatningsmæssigt kup."

Det magtfulde militærråd, der overdrog magten til Mursi i sidste måned, da han vandt præsidentvalget, støtter forfatningsdomstolen og siger, at landets forfatning og love skal overholdes.

Militærrådet tog magten i landet, efter at Hosni Mubarak blev væltet som præsident sidste år. Generalerne understreger "vigtigheden af forfatningen set i lyset af den seneste tids udvikling".

Islamisterne vandt en stor sejr ved parlamentsvalget i november sidste år.

Forfatningsdomstolen annullerede resultaterne af parlamentsvalget, fordi dele af valgloven for parlamentet var i strid med forfatningen, og en tredjedel af pladserne derfor var valgt på ugyldig vis.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.