Maj slår rekorden som den mest solrige måned - nogensinde

Solen har skinnet mere end 347 timer på én måned. Så mange soltimer er der aldrig før målt i Danmark

DMI forventer at nå op på 365 soltimer for maj i år. Arkivfoto: Brian Bergmann/Ritzau Scanpix

DMI forventer at nå op på 365 soltimer for maj i år. Arkivfoto: Brian Bergmann/Ritzau Scanpix

DANMARK:Sol, sol og atter sol. Maj har vist sig fra søde side, og nu går maj 2018 over i historien som den mest solrige måned siden 1920, hvor DMI’s meteorologer begyndte at måle soltimer.

Klokken 19.00 onsdag passerede vi nemlig 347 soltimer, som var den seneste rekord fra maj 2008. Det fortæller Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

Det svarer til, at vi hver dag i maj måned har fået mere end 11,5 timer sol.

- Det er utroligt, at vi har haft så højtrykspræget vejr så længe. Vi har haft højtryksdomineret vejr lige siden starten af maj. Det har givet alle disse solskinstimer og de høje temperaturer, siger klimatolog hos DMI Mikael Scharling om årsagen til det gode vejr i maj.

Og solen bliver ved med at skinne på månedens sidste dag torsdag. Dermed kan den udbygge rekorden og give maj et resultat på op til 365 soltimer.

Det er ikke den eneste rekord, som maj slår i år. Tidligere på måneden blev der sat varmerekord for maj. Og hos DMI forventer man, at gennemsnitstemperaturen for maj når 15 grader.

Vi skal helt tilbage til 1889 for at finde den seneste rekord, og her var gennemsnitstemperaturen for maj 13,8 grader.

- Det er en mere signifikant rekord. Det er et stort hop, og man kan nok sige, at vi ikke ville have nået derop i 1889. Den globale opvarmning har skubbet bag på denne her rekord, siger Mikael Scharling.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.