Leder bag militærkup i Mali bliver landets nye præsident

Efter anholdelser i de øverste politiske lag i Mali vil præsidenten udpege en ny premierminister.

Malis nyudnævnte præsident Assimi Goïta vil udpege en ny premierminister i løbet af de næste par dage. (Arkivfoto)

Malis nyudnævnte præsident Assimi Goïta vil udpege en ny premierminister i løbet af de næste par dage. (Arkivfoto)

BAMAKO:Assimi Goïta, der er leder den militærjunta, der kuppede sig til magten i Mali sidste år, bliver landets nye præsident.

Det melder landets forfatningsdomstol sent fredag.

Goïta var oprindeligt blevet udpeget som vicepræsident. Men nu skal han i stedet stå i spidsen for landet, indtil afslutningen på en overgangsperiode.

Domstolen oplyser, at beslutningen er blevet truffet, da præsidentposten står ledig, efter at Bah N'Daw, der ledede den tidligere overgangsregering, trådte tilbage denne uge.

Indenfor et par dage vil en ny premierminister blive udpeget i Mali, siger Assimi Goïta.

Mandag blev den daværende præsident Bah N'Daw og premierminister Moctar Ouane anholdt og bragt til en militærbase efter ordre fra Goïta.

Det skete, efter at de øverste politiske ledere havde foretaget en regeringsrokade, hvor to officerer mistede posten.

Onsdag trak de to tidligere statsledere sig fra deres poster, og torsdag blev de løsladt.

Anholdelserne har medført international fordømmelse. FN's Sikkerhedsråd opfordrede onsdag til, at alle embedsmænd, der blev tilbageholdt af Malis militær, skulle frigives "sikkert, omgående og uden forbehold".

Assimi Goïta har meddelt, at han leder landet, nu hvor de to tidligere statsoverhoveder er trådt af. Han har fredag sagt, at han var nødsaget til at handle.

- Vi blev nødt til at vælge mellem uorden og sammenhæng mellem forsvaret og sikkerhedsstyrkerne, og vi valgte sammenhæng, siger han.

Assimi Goïta stod i august sidste år bag et kup, hvor den tidligere præsident Ibrahim Boubacar Keita blev væltet af unge officerer i hæren.

Sidste års kup i Mali skyldtes utilfredshed med korruption og med præsidentens håndtering af kampen mod militante grupper i landet.

Truslen om internationale sanktioner fik dog kupmagerne til at overdrage magten til en overgangsregering, hvis ledere altså nu er blevet væltet og erstattet af Goïta.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.