Maliki vinder flest pladser i Iraks parlament

Iraks premierminister Maliki må på trods af et godt valg indse, at han ikke kommer til at danne regering.

Udland 19. maj 2014 19:11

Premierminister Nuri al-Malikis valgforbund har vundet de fleste pladser ved parlamentsvalget i Irak, fremgår det af et delresultat mandag, men han har ikke opnået tilstrækkeligt med stemmer til at få absolut flertal.

Malikis Lov- og Orden-koalition fik 92 af 328 pladser i parlamentet, oplyser den uafhængige valgkommission. Det er langt fra det næst højeste tal, men ikke nok til, at han umiddelbart kan danne en flertalsregering.

De nærmeste konkurrenter ved valget 30. april, hvilket et det første, siden de amerikanske soldater trak sig ud i slutningen af 2013, fik mellem 19 og 29 pladser, ifølge en AFP-opgørelse af valgkommissionens tal.

Den siddende shiamuslimske premierminister Maliki har fået op mod 721.000 personlige stemmer, hvilket er langt det højeste i landet, og det hjælper på hans muligheder for at vinde en tredje valgperiode.

Malikis modstandere har givet udtryk for en stærk modstand mod hans forsøg på genvalg, ligesom de beskylder ham for en markant forringelse af sikkerheden og beskylder ham for at konsolidere magten og for at marginalisere sine partnere.

Resultatet, som blev offentliggjort mandag, kan stadig udfordres, og det kan ændre sig, inden det er endelig bekræftet af landets højesteret.

Såvel USA's ambassade i Bagdad som FN's mission i Irak hilser resultatet velkommen. Administrationen i Washington siger, at det vidner om det irakiske folks mod og modstandskraft og endnu en milepæl for demokratiet i Irak.

Iraks politiske partier har mødtes og forhandlet i de seneste uger, mens de forsøger at skrue en bæredygtig regering sammen, men dannelsen af en ny regering ventes at tage adskillige måneder.

Ligesom ved tidligere valg ventes hovedblokkens parter at blive enige om en altomfattende pakke, som sikrer, at premierministeren, præsidenten og parlamentsformanden er udpeget sammen.

/ritzau/AFP

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...