Malt er moderne

Det er for alvor blevet moderne at drikke god whisky, og interessen for malt-whiskyerne stiger konstant med de skotske i førertrøjen.

Der har i mange år eksisteret klubber for whisky-elskere, men det er først nu, at interessen for alvor er bredt ud blandt almindelige forbrugere. Maltwhisky er ikke længere bare en niche, og nuancerne er næsten uendelige. Et tydeligt tegn er salget i supermarkederne. Man kan ikke få oplyst præcise tal fra kæderne, men hvis man dykker lidt i tabellerne, kan det se ud til, at Fakta med Glen Moray leverer den mest solgte maltwhisky i Danmark. Med 8, 12 og 16 års whiskyer til henholdsvis 129,95 kr., 149,95 kr. og 249 kr. sælges der tusinder af flasker på årsbasis. Glen Morays stil er lagt af en af de mest erfarne destillere i Skotland, Ed Dodson, som efter mere end 40 år i branchen nu er på vej på pension. Han efterlader sig en markant succes og er stolt af den, kan man mærke, når man går rundt i destilleriet i Elgin i den nordlige ende af det skotske højland sammen med ham. Ikke fordi han praler - det gør han absolut ikke - men han taler med stor varme om sine produkter. Der ligger masser af tradition i de whiskyer, der kommer ud af destillerierne. De gamle kobber-stills har haft den samme facon helt tilbage fra grundlæggelsen i forrige århundrede, og udformningen af dem har stor betydning, og dem ændrer man ikke på. Til gengæld er der mange andre faktorer, som kan justeres: malten, selv destillationen, anvendelsen af fade og lagringstiden er nogle af dem. Glen Moray ligger i den lette ende af smagsskalen. Der er ikke anvendt ret meget tørverøg ved tørringen af malten, og normalt er der mest anvendt fade, som afgiver lette smagsnuancer til whiskyen. Det mærkes umiddelbart i den 8 års whisky, hvor det friske og frugtige dominerer. Lagringen er først sket på gamle bourbun-fade af amerikansk eg. Derefter har whiskyen ligget i kortere tid på fade, som tidligere har været anvendt til hvidvin fra Chardonnay-druen. Jeg foretrækker den, som har ligger 16 år på fad. Den er mere kompleks og fyldig og et rigtigt godt køb. Med den alder skal man især være opmærksom på, at whiskyen ikke bliver for tør og træet, men den bærer sin alder pænt. Hvis man er til mere røget whisky, skal smagen rettes mod vest, f.eks. til Talisker på øen Skye. Her er der tradition for at bruge malt med en del tørvesmag, og det går igen i flasken. Den mest almindelige herfra er den 10 års, som har lagret på en blanding af gamle bourbun- og sherry-fade. Prisen ligger omkring 365 kr. Jeg har forelsket mig i en dobbelmatured Talisker, som har tilbragt den sidste del af lagringen på gamle portvinsfade. Den er blødere og rundere end den almindelige 10 års. Den lyst må der betales omring 100 kr. ekstra for.