Man har jo nærmest ikke råd til at dø

Omkostningerne ved et gravsted på en kirkegård er steget eksplosivt i løbet af de seneste år

Her på kirkegården i Sæby har Ellen Clausens forældre fået denne plænegrav. Foto: Jan Pedersen

Her på kirkegården i Sæby har Ellen Clausens forældre fået denne plænegrav. Foto: Jan Pedersen

SÆBY:Det er nærmest ukristeligt dyrt at sikre et gravsted, når et familiemedlem går bort.

Det er i hvert fald den oplevelse, som Ellen Clausen og hendes tre søskende sidder tilbage med, efter at deres mor døde sidste år.

Ikke mindre end 745 procent er den samlede pris steget med på godt og vel ti år.

- Der er da nogen, der sidder og laver en god forretning ud af, at folk ikke spørger til prisen, når de skal have begravet et familiemedlem, siger Ellen Clausen, mens hun lægger et par regninger frem på bordet foran sig.

Af regningerne er det tydeligt, at priserne er røget på himmelflugt.

Når Ellen Clausen og hendes søskende studser over begravelsespriserne i dag, så hænger det sammen med den nærmest eksplosive prisudvikling.

- Vores far døde i 2001, fortæller Ellen Clausen.

- Han ville gerne begraves i ”de ukendtes grav”, men det ville min mor helst ikke have. Så vi blev enige om, at han i stedet skulle have en plænegrav, fortæller hun.

I 2001 kostede det 560 kroner at leje et kistegravsted i 25 år - og derudover var der en udgift på 4.200 kroner til vedligeholdelse af gravstedet i samme periode.

- Da mor så døde i 2012, så skulle hun jo selvfølgelig ligge ved siden af far, forklarer Ellen Clausen.

Søskendeflokken var ikke opmærksom på priserne for begravelsen - men det ændrede sig, da regningen dumpede ind ad brevsprækken.

- Vi blev jo nærmest chokerede over beløbet, husker Ellen Clausen.

Lejen af gravstedet - som i 2001 beløb sig til 560 kroner - koster nu 4.560 kroner. Og det er blot for en forlængelse i 11 år - ikke for 25 år.

Og selv om det ”blot” er en plænegrav, så er vedligeholdelsen af gravstedet endnu dyrere. Her koster en forlængelse på 11 år nemlig 11.053 kroner.

Skulle Ellen Clausen og hendes søskende i dag have lejet et gravsted i 25 år - inklusiv vedligeholdelse, så ville den samlede pris have rundet 35.000 kroner.

- Det, der slår mig, er, at det er steget så uhyggeligt meget i løbet af så få år. Folk tænker jo ikke over det her, når de sidder ved bedemanden, og arrangerer begravelse for et familiemedlem, siger Ellen Clausen.

- Jeg havde i hvert fald aldrig drømt om, at det ville koste så meget.

Ellen Clausen har svært ved at se rimeligheden i priserne. Eksempelvis koster det også cirka 5.000 kroner at få gravet hullet til kisten - og det dobbelte, hvis det skal ske på en lørdag.

- Kirken må da tjene enormt mange penge på det her, og det kan da undre mig lidt, at det skal være så dyrt. Mine forældre har jo også betalt deres kirkeskat hele livet, siger hun.

- Jeg vil da vove at påstå, at der er nogle familier, som ikke har råd til begravelser, når det er kommet til at koste så meget.

- Og det kan da i hvert fald sagtens betyde, at der i fremtiden er mange flere, der blot vil have deres aske strøet ud over havet.

Ifølge Ellen Clausen så løb den samlede pris for moderens - ikke specielt dyre - begravelse op i omkring 46.000 kroner.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.