Udland

Mand bag læk af spionagedokumenter står frem

The Guardian afslører nu, hvor de har fået de mange informationer om USA's overvågningsprogrammer fra.

Mand bag læk af spionagedokumenter står frem

Manden bag en række lækager om en amerikansk militær efterretningstjenestes overvågningsprogrammer er blevet identificeret.

Der er tale om en 29-årig mand, der tidligere har været ansat som teknisk assistent hos efterretningstjenesten CIA, skriver den britiske avis The Guardian.

Det er primært dem, der har modtaget de kontroversielle dokumenter om efterretningstjenesten National Security Agency, NSA, af den 29-årige Edward Snowden, som angiveligt selv har bedt avisen om at afsløre sin identitet.

Men Snowden er også hovedkilden bag de artikler, som The Washington Post bragte i sidste uge om samme emne, fortæller avisen søndag.

Det er således hans skyld, at The Guardian og andre aviser de sidste fem dage har kunne bringe en række afsløringer af, hvordan USA overvåger teletrafik og aktivitet på serverne til selskaber som Google, Facebook, Skype, Apple, Microsoft.

- Jeg har ingen intention om at skjule, hvem jeg er, fordi jeg ved, at jeg ikke har gjort noget forkert, siger Edward Snowden i et videointerview til The Guardian bragt på avisens hjemmeside.

Edward Snowden arbejder i dag i det private selskab Booz Allen Hamilton, som udfører opgaver for NSA.

- Mit eneste motiv er at informere offentligheden, siger Snowden.

Afsløringerne har vagt opsigt, men USA's præsident, Barack Obama, har forsvaret overvågningen som et vigtigt værktøj i kampen mod terror. Han har også understreget, at overvågningen er lovlig og godkendt af Kongressen.

Præsidenten har midlertidig været mindre fornøjet med, at oplysninger om hemmelig overvågningstiltag er lækket til pressen, og ifølge kilder i Det Hvide Hus har FBI og justitsministeriet sat jagten ind på kilden til lækagerne.

Når Snowden vælger at stå frem, er det ifølge The Guardian vel vidende, at han nok vil komme til at blive straffet for det, han har gjort.

For tre uger siden pakkede han sine tasker og efterlod alt, hvad han ejede, og rejste til Hong Kong, hvor han nu opholder sig, skriver The Guardian.

- Jeg er villig til at ofre alt det, fordi jeg kan ikke med god samvittighed lade den amerikanske regering ødelægge privatlivet, frihed på internettet og de grundlæggende frihedsrettigheder for mennesker over hele verden med denne massive overvågning, der hemmeligt bygges op, siger han.

Før han rejste sagde Snowden til sin chef, at han trængte til et par ugers sygemelding for at få behandling for sin epilepsi. Derefter gik turen til Japan. Med sig på rejsen havde en stor mængde af hemmelige dokumenter.

Snowden fortæller videre, at han ikke ønsker at rette søgelyset mod sig selv. Ifølge The Guardian vil den 29-årige dog blive husket som kilden til nogle af de mest betydningsfulde lækager i USA's historie.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.