Mand og hest i krig

"War horse"

Nicholas Bro har en lille rolle som tysk soldat, der snakker engelsk med dansk/tysk accent, og som elsker de to heste, Joye og Topthorne.

Nicholas Bro har en lille rolle som tysk soldat, der snakker engelsk med dansk/tysk accent, og som elsker de to heste, Joye og Topthorne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

Nøhj, hvor er det flot. Steven Spielberg som såvel instruktør og producer er ensbetydende med, at budgetter bare er noget, man har. Det giver enestående flotte kulisser og et mageløst foto-arbejde. Intetsteds i denne film er der sparet. Men Spielberg som både instruktør og producer har et andet problem. Produceren har glemt at fortælle instruktøren, at denne film er blevet alt, alt for lang. To en halv time om en mand og hans kærlighed til en hest. Om den store adskillelse og den lige så store genforening. De første tre kvarter går med, at hesten købes, tilrides og lærer at pløje. Flotte billeder? Jovist, men gaaab. Det er der ikke meget krigshest over. Men krigshesten Joey sendes ud i pløret under første verdenskrig. Og så opleves krigen ellers med hestens øjne. Den første, der rider ham, dør hurtigt. Og herfra får Joye forskellige navne, afhængig af, hvem der har ham. Ejer er nok så meget sagt, for den eneste rigtige ejer er Albert hjemme i Devon i England. Ham, der har tæmmet hesten. Men hesten overtages først af en fransk marmeladebonde og hans barnebarn og får fransk navn. Så stjæles den af tyskerne og får et tysk navn. Navnet, Prins, får hesten af Friederich Stiegelmann, der spilles af Nicholas Bro. Filmen handler ikke kun om en mand og hans elskede hest. Den handler også om kammeratskab blandt to heste. Jaja. Joey er først rival med den kulsorte hest Topthorne i krigens start. Men de to bliver også allerbedste venner og hjælper hinanden gennem krigens trængsler. Og lige der går der altså for meget Disney i filmen: Når det handler om to heste, som er allerbedste venner! Som vender det hvide ud af øjnene, når tilværelsen bliver for sort. Som lukker øjnene i slowmotion af træthed. Som slikker hinandens sår. Som deler hinandens mad. Som trøster, når hesteskoen trykker. Hvor kunne du, Spielberg?!? Vigtigt i denne krigsfilm - og et smukt træk fra Spielbergs side - er dog, at filmen ikke tager stilling til konflikten mellem tyskere, franskmænd og englændere. Alle soldater får lov at være soldater, der gør deres hæslige pligt. Tyskerne er ikke onde, og englænderne er bestemt ikke helte. De er bare nogle stakler, der tørner sammen helt ude i forreste frontlinjer. Det er for eksempel også befriende at se en krigsfilm, hvor tyskerne ikke begår krigsforbrydelser. Et tarveligt kneb der anvendes i næsten alle krigsfilm for at overbevise os om, at fjenden er ond, mens englændere og amerikanere altid er engle ved fronten. Det er en film, der skal ses for de smukke billeder og for de store følelser. Ikke for det stramme plot. Elsker man kærlighedsfilm mellem to heste, så er filmen helt klart til seks stjerner. Max Melgaard max.melgaard@nordjyske.dk "War horse" Instruktion: Steven Spielberg 2 timer og 25 minutter, tilladt fra 11 år Danmarkspremiere.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Chok for socialdemokrater: Thomas Kastrup takker af som borgmester
Luk