Mand risikerer bødestraf for at dele foto af voldtægtsdømt

25.000 kroner skal det ifølge anklagemyndighed koste en 31-årig mand at have delt billede af en voldtægtsdømt.

Efter at en mand sidste år blev sigtet i en sag om voldtægt af en niårig pige, begyndte hans navn og et foto af ham at cirkulere på Facebook.

Det er en krænkelse af mandens privatliv, mener anklager Kristoffer Gammelgaard Petersen, som ønsker en 31-årig mand idømt bødestraf for at have delt opslaget med de personlige oplysninger.

- Alle har krav på beskyttelse af deres følsomme personoplysninger, uanset hvad de måtte være sigtet eller dømt for, skriver anklageren i en mail til DR P4 Midt & Vest.

Manden er tiltalt for brud på databeskyttelsesloven. Straffen for at have delt opslag med navn og foto af den dømte bør lyde på 25.000 kroner, mener anklagemyndigheden.

Oplysningerne stammer fra DR P4 Midt & Vest, som har fået aktindsigt i anklageskriftet mod den 31-årige mand, som er fra hovedstadsområdet.

Det er uvist, hvordan den 31-årige forholder sig til sigtelsen.

Manden, der mod sin vilje har fået sit navn og billede delt, blev i juli 2018 kendt skyldig i at have bortført og voldtaget en niårig pige på Mors i 2017.

Retten i Holstebro idømte ham en forvaringsdom for forbrydelsen. Undervejs i sagen blev der nedlagt navneforbud, og det blev udstrakt, da den voldtægtsdømte ankede byretsdommen.

Navneforbuddet gælder derfor, indtil der foreligger en endelig dom i landsretten.

Et navneforbud betyder, at det er ulovligt offentligt at gengive mandens navn, stilling, bopæl eller andet, der gør, at den pågældendes identitet offentliggøres.

Efter der blev nedlagt navneforbud i sagen, blev oplysningerne flittigt delt på Facebook. Den 31-årige er ikke tiltalt for at bryde navneforbuddet i sagen.

Men ifølge DR P4 Midt & Vest kan 4100 facebookbrugere potentielt have handlet på kant med loven i forhold til navneforbuddet og nogle for at have truet manden.

Mediet beretter ikke, hvorvidt andre er sigtet eller tiltalt for at have delt opslaget, eller hvad den 31-årige skrev i sit opslag.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.