Udland

Mange briter ser på Thatcher-perioden med gru

Britiske toppolitikere roser Thatcher, men hun deler også vandene efter sin død.

Mange briter ser på Thatcher-perioden med gru

Mens mange briter mandag hyldede Margaret Thatchers eftermæle og fremhævede den betydning, som hun har haft for deres lands udvikling, så var der også en hel del, som tog afstand fra Thatcher-æraen og endda fejrede hendes bortgang.

- Meget få ledere får chancen for ikke blot at ændre det politiske landskab i deres land, men også i verden. Margaret var en sådan leder. Hendes globale betydning var meget stor, siger Tony Blair, som var premierminister for arbejderpartiet Labour i årene 1997-2007.

- Nogle af de forandringer, som hun fik igennem i Storbritannien, blev fastholdt, da Labour i 1997 kom til magten - i hvert fald delvist. Og de blev gennemført af mange regeringer verden over, siger den tidligere regeringschef.

Men Thatcher fortsætter også efter sin død med at skille vandene, og mens der planlægges begravelse, så har nogle planer om at holde fest for at markere hendes bortgang.

- Det er trist at høre om hendes død, men hendes politiske periode og hendes død er to forskellige ting, og hendes epoke var ikke god for arbejderklassen, siger den 39-årige mekaniker Kevin Robertson i Edinburgh.

Op mod 200.000 personer havde sent mandag stemt "Synes godt om" hjemmesiden isthatcherdeadyet.co.uk, (Er Thatcher ikke død endnu?), som var blevet opdateret med et stort "JO!".

Hjemmesiden opfordrede til fest og tiltrak en lind strøm af tvivlsomme vittigheder.

"Margaret Thatcher er død. Ladyen vender ikke tilbage", hed det med et ordspil på Thatchers berømte bemærkning på talerstolen på de konservatives kongres i 1980: "The Lady går ikke ind for en kovending."

Hendes politik fremhæves af mange som en modernisering af Storbritannien, men en stor del af vælgerne følte sig fremmede og var imod reformer, som kostede job og førte til nedlukninger af blandt andet kulminer.

- Det er den bedste nyhed, som jeg har fået i år, skriver en tidligere minearbejder på Facebook om Thatchers død.

Fagforeningsfolk tweetede, at de var på vej til pubben, mens andre var ved at køle champagne af.

- Hun ønskede at knuse fagforeningerne og arbejderklassebevægelsen. Hun fik ikke udryddet os, men det var hendes mål, skriver chefredaktøren på den venstreorienterede avis Socialist Worker, Judith Orr.

Men mange Thatcher-kritikere var tilfredse med hendes modstand mod mere europæisk integration.

- Hun reddede det engelske pund. Hvis det ikke var sket, så ville vi i dag være som Grækenland eller Portugal, siger Jack Hikmet, som havde et apotek i 35 år i Thatcher's tidligere valgkreds i Finchley.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.