Velgørenhed

Mange får nej til julehjælp

Stor stigning i antallet af ansøgninger hos stort set alle velgørenhedsorganisationer

Frelsens Hær har ikke helt så let ved at få fyldt raslebøsserne som tidligere. Måske på grund af den aktuelle debat om overførselsindkomster.

Frelsens Hær har ikke helt så let ved at få fyldt raslebøsserne som tidligere. Måske på grund af den aktuelle debat om overførselsindkomster.

Antallet af ansøgninger om julehjælp er steget så voldsomt, at stort set alle velgørenhedsorganisationer i Aalborg og omegn må sige nej til mange. Og det skyldes ikke bare det store antal ansøgninger. Det er også blevet vanskelige at få folk til at give penge til formålet. Det vurderer man blandt andet hos Frelsens Hær i Aalborg, hvor der - ifølge korpsleder Anne Oskarsson - stadig mangler en del, før man har råd til de 495 gavekort, organisationen udleverer i år. - Men vi har også fået 592 ansøgninger, så det er flere end nogensinde, forklarer hun. Frelsens Hær håber, det lykkes at samle det resterende beløb ind i løbet den sidste uge inden jul - blandt andet ved at spille og "rasle" på gader og stræder. - Vi har valgt kun at tilgodese enlige forældre med børn - og især dem, der har mange børn, forklarer Anne Oskarsson. Organisationen samarbejder med Kirkens Korshær, så der ikke er "dobbeltgængere", blandt modtagerne af hjælpen. Men her mærker man også et stigende behov for hjælp. - Vi har ikke gjort tallet endeligt op endnu, men alt i alt regner vi med at hjælpe omkring 230, fortæller teamleder Annemarie Krogh. Børnene er vigtigst Korshæren har allerede uddelt hjælpen, som består af et gavekort til Føtex eller Bilka. Men selvom modtagerne således selv kan bestemme, hvad de vil købe, kan der ikke købes spiritus eller tobak for gavekortet. - Det vigtigste er jo, at børnene får en god jul, og derfor inviterer vi også modtagerne og deres familier til en stor juletræsfest, hvor børnene får de gaver, folk har doneret til Aalborg Kommunes indsamling, 28. december, fortæller Annemarie Krogh. Kirkens Korshær samler ind til julehjælpen og organisationens øvrige sociale arbejde hele året. Men organisationen har også modtaget frivillige donationer og midler fra socialministeriets pulje til formålet, og ifølge Annemarie Krogh falder de på et tørt sted. - Dem vi møder, og dem der søger om hjælp hos os trænger i aller højeste grad. Og de er langt mere desperate end tidligere, så jeg har svært ved at genkende det billede, som nogle forsøger at tegne i forbindelse med den seneste debat om fattige, forklarer hun. Hos Dansk Folkehjælp, som uddeler julehjælp fra 3Fs lokaler på Hadsundvej 18. december, har man i år fået 380 ansøgninger mod 220 sidste år, og derfor har organisationen også været nødt til at sige nej til nogen, forklarer Hans Rasmussen.