Mange flere danskere vil få kræft

Danmark står over for et decideret kræftboom

Kræftbehandling. Modelfoto.(Flemming Hvidtfeldt får strålebehandling på Ålborg Sygehus. (Foto: Kim Haugaard/Scanpix 2014)

Kræftbehandling. Modelfoto.(Flemming Hvidtfeldt får strålebehandling på Ålborg Sygehus. (Foto: Kim Haugaard/Scanpix 2014)

HELE LANDET: Den historisk store efterkrigsgeneration er nu ved at være så gammel, at rigtig mange inden for de næste ti år vil få en kræftsygdom, skriver Politiken torsdag.

Ifølge tal fra Kræftens Bekæmpelse vil 26 procent flere danskere i 2025 få en kræftdiagnose, end tilfældet var i 2011. Mange vil samtidig kunne leve længere med deres kræftdiagnose, hvilket sætter pres på sundhedssystemet.

- Det bliver en kæmpemæssig udfordring, der vil stille ganske voldsomme krav til behandlingskapaciteten. Udfordringen bliver nok større, end de fleste af os, de kender sundhedsvæsenet i detaljer, helt har gjort os klart”, siger formanden for Kræftens Bekæmpelse, professor Frede Olesen til Politiken og fortsætter:

- Får vi ikke løftet opgaven, vil vi nok engang se helt uacceptable ventetider.

Kræftens Bekæmpelse oplyser, at hver gang der kommer 1.000 nye kræfttilfælde, er der alene brug for 10.000 flere billeddiagnostiske undersøgelser.

De mange flere kræftpatienter presser systemet på tre måder: Mange flere skal til udredning og behandling på hospitalerne. Mange flere får brug for en sengeplads, som i disse år sløjfes i stor stil. Og så skal langt flere genoptrænes i kommunerne.

Bent Hansen (S), formand for Danske Regioner, der driver de danske hospitaler, kalder udviklingen ”ret voldsom”:

- Det er vi nødt til at være klar til. Derfor vil vi i regionerne meget gerne i dialog med såvel vores klinikere som eksterne parter. For vi må jo også forvente, at der også i de kommende år vil udvikles nye - men også meget dyre - lægemidler og behandlingsformer, som vi skal være parate til at tage i brug, siger han til Politiken.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.