Mange flere får bøder for uorden

Politiet skrider hårdere ind over for uromagere. Det giver færre voldssager, siger Sydøstjyllands Politi.

Mange flere får bøder for uorden

Optræk til slagsmål, tisseri i porte og andre former for uorden får ikke længere blot en løftet pegefinger fra ordensmagten.

Nogle steder i landet er betjentene blevet mindre tolerante. I forhold til tidligere giver de flere bøder til folk for at overtræde ordensbekendtgørelsen.

Og der er tegn på, at den hårdere kurs giver et dyk i en anden statistik - nemlig at færre bliver ofre for vold.

For eksempel i Aalborg, Frederikshavn, Horsens, Vejle og Kolding har folk i nattelivet mærket, at politiet oftere trækker urolige elementer til side og giver dem en bøde på grund af deres opførsel.

I Sydøstjyllands Politi er antallet af bødesager for uorden næsten fordoblet. I 2009 var der 878 sager, men sidste år var tallet vokset til 1732.

Og det er helt bevidst, at betjentene ikke nøjes med en mundtlig påtale, når folk skejer ud.

- Vi har valgt at lægge et konsekvent og synligt kontroltryk i nattelivet, siger politiinspektør Karsten Hansen i Sydøstjyllands Politi.

- Vi tror, det kan have en opdragende effekt. Når folk render rundt med et girokort i lommen, vil det måske være adfærdsregulerende, siger han.

Og det faktisk er meget muligt, at bøder i baglommen på folk, der er på tur i byen, giver færre brækkede næser og anden vold senere på natten.

- I årets første fire måneder er antallet af voldssager faldet med 16 procent. Jeg kan ikke bevise det, men jeg tror, at det skyldes vores indsats, siger politiinspektør Karsten Hansen.

Også i Nordjyllands Politi slanges langt flere bøder ud for uorden. Her er antallet vokset fra 1016 i 2009 til 1883 sidste år.

- Vi har øget vores indsats i festmiljøet, siger politiinspektør Stig Lundbo. Betjentene har fået ordre om at skrive 30 procent flere bøder for narkotika, uorden og overtrædelse af restaurationsloven, og det er nået.

- Vi har blandt andet haft en målrettet indsats mod folk, der urinerer på gaden, siger Lundbo.

- Og i det hele taget er vi mere konsekvente i nattelivet, siger politiinspektøren.

På landsplan er antallet af bøder for overtrædelse af ordensbekendtgørelsen øget til 14.530 sidste år. De foregående var tallet cirka 11.000.

Det koster en bøde på 1000 kroner at tisse på gaden. Støjende og urolig optræden straffes med 1500 kroner. Og slagsmål giver en bøde på 3000 kroner.

/ritzau/