Mange har besparelser til gode: Se på dit boliglån

Omkring 220.000 danske boligejere bør overveje at omlægge deres lån til en lavere rente, vurderer Nordea

Mod slutningen af 2019 havde danskerne opsagt fastforrentede boliglån for 500 milliarder kroner. Det er rekordhøjt og svarer til, at næsten halvdelen af de fastforrentede lån er blevet opsagt eller konverteret. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Mod slutningen af 2019 havde danskerne opsagt fastforrentede boliglån for 500 milliarder kroner. Det er rekordhøjt og svarer til, at næsten halvdelen af de fastforrentede lån er blevet opsagt eller konverteret. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

BOLIGLÅN:2019 har været præget af uhørt lave renter, og rekordmange har i årets løb omlagt deres realkreditlån.

Men der er stadig en del, som ikke er kommet med på bølgen. Og er det dig, kan du med fordel få set på det hurtigst muligt.

- Mange får kigget på deres opsparing, pension og investeringer, men glemmer at man også kan spare mange penge på gælden, siger Dan Løkke, der er uvildig rådgiver og pensionsansvarlig i Arvad Finanshus.

Det gælder især lige nu, hvor renten er meget lav. Her tjener du nemlig ikke meget på at have opsparingen eller pensionen investeret i obligationer.

Men omvendt koster det heller ikke meget at låne på en obligation.

- Derfor er lånekonvertering mere relevant at overveje i 2020 end nogensinde før, siger Dan Løkke.

I 2019 har Nordea oplevet de to største konverteringsbølger nogensinde. Men bankens beregninger viser også, at boligejerne stadigvæk har cirka 330 milliarder kroner placeret i realkreditlån med høj rente.

- Det betyder, at estimeret 220.000 danske boligejere med fordel kan genoverveje, om lånet skal omlægges til en lavere rente, siger Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea Kredit.

Det skal du overveje

Du skal som det første overveje tidshorisonten. Det koster nemlig penge til både banken, staten og realkreditinstituttet, når man omlægger lån.

Så hvis du går med flytteplaner om to-tre år, kan prisen overstige rentebesparelsen.

- Jo længere tidshorisont, jo bedre kan det typisk betale sig at omlægge lånet, fordi man deler omkostningerne ud over mange år, siger Lise Nytoft Bergmann.

Du skal også kigge på lånets nuværende størrelse. Jo større lån, jo mere fordelagtigt bliver det typisk at omlægge lånet.

- Hvis man derimod har et lille lån, står rentebesparelsen ikke altid mål med det, der koster at få lånet omlagt, siger Lise Nytoft Bergmann.

Så regn efter - især hvis boliglånet er mindre end en halv million kroner. Der kan sagtens være penge at spare, hvis lånet eksempelvis har en gammel og uattraktiv rente på fire-fem procent.

- Men man er nødt til at få kigget på sin økonomi, før man bliver grebet af konverteringsfeber. For de billige lån kan blive vendt til en udgift, hvis man glemmer tidshorisonten eller lånets størrelse, siger Lise Nytoft Bergmann.

Det koster at lægge lånet om

* Det koster udgifter til staten, banken og realkreditinstituttet, når du omlægger dit lån. Nogle er omkostninger er faste, andre er variable.

* Realkreditinstituttet tager et gebyr for dokumenthåndtering og et beløb i kurtage - altså handelsgebyr - for at optage dit lån i nye obligationer.

* Staten tager procentvise udgifter til tinglysningen. Beløbet afhænger af, hvor dyr en bolig du køber, og hvor meget du låner.

* Banken tager penge for at rådgive og ordne papirarbejdet.

Kilder: Tinglysningsretten, Skattestyrelsen, boligøkonom Lise Nytoft Bergmann.

/ritzau fokus/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.