Virksomhedsøkonomi

Mange kokke i handelsskolens køkken

Den ¿varme del¿ af kokkelandsholdet trænede i Frederikshavn inden de mandag morgen fløj til international konkurrence i Moskva

FREDERIKSHAVN:Der blev gjort op med et gammelt ordsprog i køkkenet på Frederikshavn Handelsskole søndag. Der var rigtig mange kokke i sving, og de godt 100, som havde fornøjelsen af anstrengelserne søndag aften, fik et uovertruffet godt måltid. Mange kokke behøver ikke nødvendigvis at være for mange kokke. Den varme menu Det var også kokke, som ved, hvad de har med at gøre, der var i gang, nemlig de kokke, som står for den varme del af menuen, når kokkelandsholdet de kommende dag deltager i en stor international kokkekonkurrence i Moskva. Lokale råvarer Det var menuen til kokkekonkurrencen - og til OL i Tyskland næste år, der blev prøvet søndag. - Det er i hvert fald udgangspunktet, siger team manager Per Mandrup. Den lille usikkerhed gælder konkurrencen i Moskva. - Vi er nødt til at købe alle råvarer lokalt, og så er vi nødt til at være lidt åbne for, hvad vi kan få, siger Per Mandrup. Der er i alt 15 med på det kokkelandshold, som deltager i konkurrencen i Moskva, og de øvede sig søndag to forskellige steder. Det varme hold var i Frederikshavn, mens konditorerne var på træningslejr i Aalborg. Så lidt som muligt - En konkurrence i udlandet er altid lidt vanskeligere, end når man er hjemme ¿ved egne gryder,¿ og konkurrencen i Moskva er ekstra udfordrende for os. - Vi skal have alt det udstyr, vi skal bruge i køkkenet, med hjemmefra, og da vi skal flyve, sætter det store begrænsninger for, hvor meget, vi kan have med. God øvelse - Så vi får en rigtig god øvelse i at finde ud af, hvor lidt, vi kan klare os med, siger Per Mandrup. Per Mandrup har målet for konkurrencen i Moskva - og alle andre konkurrencer med for den sags skyld. - Vi er med for at vinde - hver gang, siger han. Mulighederne bliver også bedre i netop disse år. Nordisk - Vi har kunnet mærke, at der hos dommerne og hos vore kolleger i udlandet er en større og større opmærksomhed og interesse for ¿den nordiske model¿ - for den måde vi både vælger og behandler vore råvarer. - For nogle år siden havde mange nærmest kun et skuldertræk tilovers for det nordiske, men sådan er det ikke længere. Tværtimod er der nu mange af de andre deltagere i konkurrencer som nysgerrigt lige kigger ind til os, når vi arbejder, siger Per Mandrup. Det danske kokkelandshold er en selvstændig forening, og den støttes af en række erhvervsvirksomheder - primært virksomheder indenfor fødevaresektoren. Men der er også brug for at tjene penge på anden vis, og middagen søndag aften i Frederikshavn var en sådan anledning. Gæsterne havde betalt pænt for at spise med. Der skal også bruges mange penge. Således må kokkelandsholdet selv betale for råvarerne ved for eksempel kokkekonkurrencen i Moskva. - Og vi har på forhånd fået at vide, at der skal betales kontant, siger Per team manageren Per Mandrup. Bruttotrup Som i mange andre konkurrence-discipliner opererer man indenfor kokkeverdenen med en bruttotrup og et udtaget hold. Bruttotruppen er på 25, og den trup, der deltager i Moskva er, som nævnt, på 15. Også et job - Det er nu ikke udtagelse på almindelige sportslige vilkår, for vi er nødt til at tage hensyn til, at kokkene jo også har et job, der skal passes derhjemme. Så det er ikke alle, der er til rådighed hver gang, siger Per Mandrup. Konkurrencen i Moskva begynder i morgen og slutter fredag.