Udland

Mange oppositionsfolk er fængslet i Maldiverne

USA's udenrigsminister, John Kerry, mener, at demokratiet i den muslimske østat er truet.

Den amerikanske udenrigsminister mener, at demokratiet i Maldiverne er i fare, efter politiet i østaten har anholdt næsten 200 oppositionsfolk under en demonstration til støtte for den fængslede tidligere præsident Mohamed Nasheed.

Politiet brugte tåregas, da det fredag aften rykkede frem mod demonstranterne på hovedøen Male, oplyser øjenvidner.

Demonstrationen var den hidtil mest talstærke protest mod fængslingen af Nasheed, der blev berømt under FN-klimatopmødet i København i 2009, hvor han skosede de store magter for at være for passive over for den globale opvarmning.

Ifølge Nasheeds Demokratiske Parti, så er en af partiets næstkommanderende blandt de anholdte.

Maldiverne er et overvejende muslimsk land syd for Indien og Sri Lanka.

Lørdag var der relativt roligt i Males gader, og politiet oplyser, at 193 er anholdt. Myndighederne fastholder, at de var berettiget til at opløse demonstrationen med magt, men det er den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, helt uenig i.

- Vi ser selv nu beklageligvis, at der er bekymrende tegn på, at demokratiet er truet i Maldiverne, hvor den tidligere præsident Nasheed er fængslet uden retfærdig rettergang, siger Kerry under et besøg i Sri Lanka.

- Dette er en uretfærdighed, som snarest må adresseres, mener han.

Nasheeds parti kalder politiets fremfærd for "brutal" og meddeler, at "alle oppositionens nøglefolk nu er anholdt".

I en erklæring fra regeringen hedder det, at demonstrationen blev opløst, fordi deltagerne havde planer om at vælte præsident Abudulla Yameen og hans styre.

Yameen kom til magten i 2013 efter en kontroversiel anden valgrunde mod Nasheed. Året forinden var Nasheed blevet afsat ved et kup, som politiet og hæren stod bag.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.