Brønderslev

Mange spørgsmål om ældreøkonomi

Genåbnede pladser koster - men hvor meget? Spørgsmål til lang ventetid på at komme på plejehjem

Karsten Frederiksen (K) syntes ikke, man var blevet så meget klogere på ældreområdet, som han havde ønsket. Han er ked af lange ventelister og efter­lyser tal på, hvad det koster at afskaffe dem. Arkivfoto: Henrik Louis

Karsten Frederiksen (K) syntes ikke, man var blevet så meget klogere på ældreområdet, som han havde ønsket. Han er ked af lange ventelister og efter­lyser tal på, hvad det koster at afskaffe dem. Arkivfoto: Henrik Louis

BRØNDERSLEV:Bekymring for de ældre og bekymring for, hvordan det skal hænge sammen med økonomien på området, skinnede igennem under spørgetiden, da der i aftes var byrådsmøde i Brønderslev.

Karsten Frederiksen (K) bragte emnet på banen og fortalte, at man havde haft temamøde om ældreområdet samme eftermiddag.

- Vi fik en orientering om fakta og skulle blive klogere, men vi er nok mange, der ikke er blevet så kloge, som vi kunne have ønsket os, indledte han.

Sagen bunder i, at man sidste år sløjfede nogle plejehjemspladser i takt med, at to nye private plejehjem kommer på banen. Men i efteråret genåbnede byrådet de sløjfede pladser, da der var venteliste til dem med ældre, der gerne ville ind - og det betød i realiteten, at man opnormerede med et antal plejehjemspladser totalt set.

Og det koster. Men hvordan skal det nu betales?

Gavebod eller ej

Karsten Frederiksen sagde, at han var kommet til at tænke på, om han havde været med til at åbne en gavebod, der ikke var råd til.

- Ventelisterne blev fjernet, det er vi glade for, og formålet er positivt, sagde han - og efterlyste beregninger, som han også før har efterlyst, på hvad det koster at åbne plejehjemspladserne, når man indregner, at de ældre, der flytter ind, typisk har meget (og dermed dyr) hjælp i hjemmet.

- Hvorfor har vi ikke fået de udregninger? Vil du sørge for, at vi får dem?, spurgte Karsten Frederiksen med adresse til formand for ældreomsorgsudvalget, Ole Jespersgaard (S).

Han stillede også spørgsmålstegn ved, at det skulle koste så meget som 11 mio., et tal, der har været fremme og pegede på, at der ikke på samme måde er venteliste til børnehaver.

- Det føles tåbeligt, at det skal være nødvendigt for den kommunale økonomi at ældre skal vente, sagde han og gav et eksempel på, at man kan risikere at vente 16 uger - og at folk også kan risikere at komme på venteliste til overhovedet at komme på venteliste.

- Vil du være med til at arbejde på at få ventelisten til plejehjem fjernet?, spurgte han Ole Jespersgaard.

Svært at komme på venteliste

Ole Jespersgaard var også bekymret for området og fortalte, at han i de to måneder, han har været formand for udvalget, har fået mange henvendelser fra borgere - hvilket han ikke fik, sidst han var formand for samme udvalg.

- Et eller andet er der. Det er rigtigt svært at komme på venteliste, og du har ret i, at 16 uger er for meget, sagde han.

Ole Jespersgaard fortalte også, at han har snakket med mange, både folk fra Ældrerådet og andre borgere, om emnet.

- Der er bekymring for det her, sagde han.

Han mente heller ikke nødvendigvis, at det ville koste 11 mio. kroner at genåbne pladserne.

- Jeg er ikke sikker på, at der skal bruges så mange penge, men et eller andet skal vi bruge. Nu har vi skrevet til økonomiudvalget, at vi gerne vil have, at budgetkredsen finder ud af, hvor meget vi kan få til den problemstilling, oplyste Ole Jespersgaard.

Når de skal blandes ind i det, skyldes det, at budget 2018 jo allerede er aftalt - så hvis ældreområdet skal have flere penge nu, så skal den gamle aftale rettes til.

- Jeg er sikker på, at alle gerne vil være med til at finde en løsning på det her, opsummerede Ole Jespersgaard.

Den ubekendte faktor i ældreøkonomien for i år kom også op flere gange, da man debatterede tidsplanen for budget 2019, hvor flere pegede på, at det har betydning for det nye års budget, hvordan man lander hængepartiet fra i år.

Borgmester Mikael Klitgaard (V) medgav, at det vil være godt at få det på plads nu.

- Jeg kalder budgetgruppen ind, sagde han og kunne ikke sige noget om, om eller hvor meget ekstra, der skal sættes af til ældreområdet.

- Men det bliver ikke billigere. Mellem nul og 12 mio., sagde han.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst