Udland

Manglende Draghi-løfter skuffer markederne

ECB-chefen Mario Draghi skuffer internationale finans- og aktiemarkeder og sender euroen og aktiekurser nedad.

Manglende Draghi-løfter skuffer markederne

Aktiekurser og euroen tog et dyk nedad, efter at ECB-chefen, Mario Draghi, torsdag ikke kom med nye konkrete forslag til at hjælpe kriseramte europæiske lande.

Forventningerne var der ellers nok af, efter at han i sidste uge tilkendegav, at han havde visse initiativer i baghånden for at hjælpe, og at han var parat til at gøre "alt, hvad der er nødvendigt" for at bringe kriseramte lande på ret køl.

Skuffelsen var derfor stor, da Draghi blot meddelte, at den toneangivende rente forbliver uændret på 0,75 procent, og at ECB "i de kommende uger" vil overveje nye initiativer eventuelt i form af opkøb af statsobligationer fra kriseramte lande.

Aktiekurserne i kriselandene Italien og Spanien faldt omgående. Det samme skete i London, Frankfurt og Paris. Og da børserne åbnede i USA fortsatte den nedadgående tendens.

I gennemsnit var faldet mellem et og to procent.

- ECB talte med store ord. Men banken tilbød ingen konkrete og omgående initiativer, der kan lempe krisen, siger økonomer ved instituttet Charles Schwab & Co. i London.

- ECB har ikke ændret sin pengepolitik. Og den gav heller ikke markederne nogle detaljerede planer for, hvad den har tænkt sig af gøre, klager økonom Alexandra Estiot, analytiker ved BNP Paribas.

Problemet er desuden, siger analytikere, at Draghi øjensynlig har gjort ECB's vilje til at hjælpe afhængig af, om de enkelte kriseramte landes politikere gør nok for at få bugt med den offentlige gæld og gennemføre strukturelle reformer.

- Eventuelle initiativer er gjort afhængige af den politiske proces. Og den går meget langsom. Markederne ønsker en hurtig indsats, siger økonom ved den svenske storbank SEB, Carl Hammer til TT.

Markederne havde håbet på en sænkning af den toneangivende rente og konkrete planer for, hvordan ECB ville hjælpe de værst ramte lande i Sydeuropa.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.