Danmark

Manglende påpasselighed med data overrasker minister

Det er afgørende, at fortrolige oplysninger bliver håndteret med fortrolighed, mener Sophie Løhde (V).

Fortrolige oplysninger skal behandles med varsomhed. Men det har sundhedsmyndighederne tidligere ikke været gode nok til.

Sådan lyder det i en skriftlig kommentar fra sundhedsminister Sophie Løhde (V). Den kommer, efter det onsdag er kommet frem, at mere end fem millioner cpr-numre ved en fejl er endt hos en kinesisk virksomhed på ukrypterede cd'er.

- Det overrasker mig ærlig talt, at sundhedsmyndighederne tidligere ikke har været mere påpasselige med helbredsoplysninger.

- Det er jo fortrolige oplysninger, og derfor er det også helt afgørende, at oplysningerne bliver behandlet derefter, og det har åbenbart ikke været tilfældet, skriver Sophie Løhde.

Det var Statens Serum Institut (SSI), der egentlig havde sendt oplysningerne i et anbefalet brev til Danmarks Statistik. Cpr-numrene og en række helbredsoplysninger lå i brevet som ukrypteret data på to cd'er.

Men ved en fejl endte brevet hos Chinese Visa Application Centre, som ifølge sin egen hjemmeside er en kommerciel virksomhed, der uafhængigt og uden at være formelt knyttet til de kinesiske myndigheder håndterer flere rutineopgaver forbundet med visumansøgninger.

Det skete i februar 2015. Men nu bliver der ifølge ministeren passet bedre på den type informationer.

- Procedurerne er i dag lavet om. Helbredsoplysninger bliver nu krypteret, så det ikke umiddelbart er muligt at læse dem.

- Det er ganske fornuftigt, og sundhedsmyndighederne burde allerede for halvandet år siden, da episoden fandt sted under den tidligere regering, have haft samme sikkerhedsforanstaltning, skriver Sophie Løhde.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.