Maratonløber antænder OL-festen på Maracanã

OL-bronzevinderen i maraton fra Athen, Vanderlei Cordeiro de Lima, antændte den olympiske ild.

2016 Rio Olympics - Opening ceremony Foto: Reuters/Fabrizio Bensch

2016 Rio Olympics - Opening ceremony Foto: Reuters/Fabrizio Bensch

OL i Rio blev officielt erklæret for åbent klokken lidt i fem natten til lørdag på fodboldstadionet Maracanã efter et storladent åbningsshow.

Den næsten fire timer lange åbningsceremoni med dans, fyrværkeri, indmarch, taler og en kunstnerisk indføring i brasiliansk historie blev afsluttet, da den tidligere maratonløber Vanderlei Cordeiro de Lima tændte den olympiske flamme.

47-årige Cordeiro de Lima vandt for 12 år siden bronze ved OL i Athen.

Det var et andet brasiliansk sportsikon, den tidligere tennisstjerne Gustavo Kuerten, der kort forinden under stor jubel havde løbet den olympiske ild det sidste stykke ind på det legendariske stadion.

Stemningen var knapt så god, da Brasiliens midlertidige præsident, Michel Temer, officielt åbnede legene.

Det var ikke alle fremmødte brasilianere, der var lige begejstrede for at se Temer på scenen - angiveligt på grund af landets elendige økonomi.

Caroline Wozniacki var dansk fanebærer og førte 69 andre danske atleter på plads under indmarchen. De sidste 50 danske OL-deltagere var enten blevet væk for at forberede sig til deres konkurrencer eller endnu ikke ankommet til Rio.

Efter de seneste måneders afsløringer af statsstyret doping i Rusland og en mislykket totaludelukkelse af russiske atleter, var reaktionen på Ruslands indmarch ventet med en vis spænding.

De russiske sportsfolk fik dog lov til at gå ind på Maracanã uden særlig mange negative reaktioner. De spæde buhråb blev faktisk overdøvet af jublen fra en stor samling russiske tilskuere i den ene ende af stadion.

Det største brøl fra de omkring 50.000 tilskuere kom lidt senere, da Brasiliens OL-delegation som det sidste gik ind på stadion. Kort forinden havde det sammensatte OL-hold af flygtninge fået en næsten lignende heltemodtagelse.

Det er første gang i historien, at OL bliver afviklet i en sydamerikansk by, og åbningsceremonien skulle angiveligt have kostet omkring halvdelen af et tilsvarende show i London for fire år siden.

10.500 atleter fra 205 forskellige lande deltager i OL, hvor der frem til 21. august skal uddeles 306 guldmedaljer.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.