Familiefirma i Hobro tog afsæt i eget behov og lavede et eksporteventyr ud af dét

Form & Frys Maskinteknik A/S fik i sidste uge Mariagerfjord Erhvervsråds Aktiv Prisen 2020. Vi har besøgt virksomheden, der fremstiller maskiner til fødevareproduktion for kunder i hele verden

Lars Jensen, indehaver af Form & Frys Maskinteknik A/S. Foto: Jesper Bøss

Lars Jensen, indehaver af Form & Frys Maskinteknik A/S. Foto: Jesper Bøss

Det hele startede med industribageriet Doense Dybfrost, der tilbage i 1990’erne havde en stor produktion af brød og kager til dybfrost.

I starten foregik det med håndkraft, men for at optimere produktionen udviklede virksomheden selv en maskine, der kunne forme, fylde og fryse et stort antal kager i timen. Den maskine blev starten på et nyt eksporteventyr for virksomheden, der i dag har lagt egenproduktionen af brød og kager på hylden. I stedet udvikler og sælger virksomheden fødevaremaskiner til kunder i det meste af verden.

Virksomheden hedder i dag Form & Frys Maskinteknik A/S, og har hjemme på Ærøvej i Hobro. Stifter Steen Jensen har for længst givet stafetten videre til sønnen Lars Jensen, der i dag er direktør og indehaver af Form & Frys Maskinteknik A/S.

Lars’ hustru, Janne, arbejder også i virksomheden. Foto: Jesper Bøss

Lars’ hustru, Janne, arbejder også i virksomheden. Foto: Jesper Bøss

- Som industribageri havde vi dengang selv et behov, som vi tog udgangspunkt i, og det har vi nu bygget en virksomhed op om. Vi producerer i dag kundetilpassede maskiner til fødevareproduktion for kunder i hele verden, fortæller Lars Jensen.

- I starten var det særligt maskiner til wienerbrød, men i dag laver vi også maskiner til produktion af pizzaer, græske og italienske specialiteter, knækbrød og meget mere. Det er netop vores styrke, at vi kan lave en maskine til stort set alle typer af dejfoldninger med fyld. Eksempelvis har vi lavet en maskine, der kan lave 220 pizzaer med foldet kant i minuttet, eller en anden maskine, der kan lave nøjagtigt 833 foldede og fyldte spandauere på et minut.

- Vi har egen produktudviklingsafdeling, og eget bageri, hvor maskinerne testes. Lige nu er vi eksempelvis i gang med at lave en maskine til et specielt brød med fyld for en italiensk kunde. Her har vi lavet mange test.

- Når vi har udviklet en maskine i tæt samarbejde med kunden, og fremstillet den på vores værksted, så sørger vi også for installationen og den efterfølgende support, og det er uanset om maskinen skal til Australien, USA, Rusland eller Danmark, fortæller Lars Jensen.

Så laves der spandauere... Foto: Form & Frys

Så laves der spandauere... Foto: Form & Frys

Svært under corona

Form & Frys Maskinteknik A/S har i dag 23 ansatte. Før corona-pandemien var det tal omkring det dobbelte.

- Vore begrænsede muligheder for at rejse rundt i verden, har naturligvis gjort det vanskeligt for os det sidste halvandet år, men nu det hele ved at lysne igen. Men jeg tror dog ikke, at vi kommer op på helt samme antal medarbejdere som tidligere. Men det er heller ikke et mål i sig selv. Samtidig kæmper vi lige nu med høje råvarepriser, blandt andet på stål. Men vi har en god og sund virksomhed, så vi skal bestemt ikke klage, fortæller Lars Jensen, der under normale omstændigheder har mange rejsedage om året.

- Jeg står primært for vores salg og dialog med kunderne, så det bliver til en del ture til forskellige steder i verden. Men ellers hjælper jeg til alle steder i virksomheden. Jeg kan også godt gribe kosten på lageret og hjælpe til i produktionen, eller hvor der ellers er behov for det. Jeg er jo bare en bonderøv fra Doense, lyder det med et smil fra Lars, der også har den fulde opbakning hjemmefra. Hustruen Janne arbejder nemlig også i virksomheden.

Og apropos Doense, så er Lars virkelig en ildsjæl i byen – blandt andet holder han sin helt egen hygge-sommerfest, hvor alle fra Doense såmænd er inviteret.

”Vi lavet en maskine, der kan lave 220 pizzaer med foldet kant i minuttet, eller en anden maskine, der kan lave nøjagtigt 833 foldede og fyldte spandauere på et minut”, fortæller Lars Jensen. Foto: Jesper Bøss

”Vi lavet en maskine, der kan lave 220 pizzaer med foldet kant i minuttet, eller en anden maskine, der kan lave nøjagtigt 833 foldede og fyldte spandauere på et minut”, fortæller Lars Jensen. Foto: Jesper Bøss

Det rene ”Georg Gearløs”

I sidste uge fik Form & Frys Maskinteknik A/S tildelt Mariagerfjord Erhvervsråds Aktiv Prisen 2020. Her lød det blandt andet i indstillingen: ”De opfinder maskiner efter kundens ønske. Det er det rene ”Georg Gearløs” Det er en spændende virksomhed som har udviklet sig meget gennem årene. Form og Frys er overset i Hobro”.

- Det er altid dejligt, når andre får øje på det vi laver og anerkender det. Vi er jo på mange måder en anonym virksomhed for de fleste her i lokalområdet. Vi har én kunde i Hobro, men ellers foregår det meste udenfor landets grænser.

- Til gengæld er jeg sikker på, at mange har sat tænderne i et produkt fra en af vores maskiner. Jeg kan i hvert fald garantere, at vores maskiner har spyttet mange millioner spandauere ud i tidens løb, lyder det med et smil fra Lars Jensen, der i øvrigt også er sparringspartner for mange lokale virksomheder og iværksættere. Noget der bestemt også sætter en tyk streg under, at tildelingen af Aktiv Prisen er yderst velfortjent.

Der svejses på værkstedet. Form & Frys Maskinteknik A/S har i dag 23 medarbejdere. Foto: Jesper Bøss

Der svejses på værkstedet. Form & Frys Maskinteknik A/S har i dag 23 medarbejdere. Foto: Jesper Bøss

Mariagerfjord Erhvervsråds Aktiv Prisen består først og fremmest af æren, men også en statuette, designet og udarbejdet i samarbejde med kunstneren Finn Midtskogen, samt et kontant beløb på 10.000 kr.

Aktiv Prisen tildeles hvert år til en person (medarbejder, leder eller initiativtager), en gruppe eller en virksomhed for en ekstraordinær erhvervsmæssig indsats eller en god idé af relevans for erhvervsudviklingen i Mariagerfjord-området.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.