Har du også fået nogle ekstra corona-kilo på sidebenene? Her er Stinnes syv gode råd
Madmentor Stinne Pauls foreslår, at du lader gryder og pander stå i køkkenet, sætter tid af til at sylte rødløg eller bygge en sandkasse, og at du lader motion være din lykkepille

Sundhedsvejler Stinne Pauls (th.) er klar med sunde råd i en corona-tid. Her er hun sammen med kollegaen Sureka Sinthirasegaram, da de var på besøg i Fedt Fællesskab i Veddum-Skelund i februar 2020. Arkivfoto: Kim Dahl Hansen Kim Dahl Hansen
Fristelsen til at snacke, hyggespise og tjekke indholdet af køleskabet er stor, nu hvor de fleste danskere er meget mere hjemme, end de plejer.
Sundhedsvejleder og madmentor Stinne Pauls, Mariagerfjord Kommune, er bekymret for, at coronakrisen vil give bagslag for dem, som ønsker at tabe sig.
Hun vejleder borgere i Mariagerfjord Kommune, som kæmper med overvægt, og hun plejer at møde dem ansigt til ansigt på sundhedscentrene.
Stinne Pauls tager også ud til Fedt Fællesskab i Veddum-Skelund, et lokalt initiativ, hvor 100 landsbybeboere står sammen om at ændre livsstil.
Alle disse aktiviteter er pt. sat på pause for at undgå spredning af corona-virusset.
- Vi har mulighed for at vejlede folk over telefonen eller på et videomøde, men kun en meget lille del af borgerne takker ja til det, fortæller hun.
NORDJYSKE har bedt Stinne Pauls om at give syv gode råd til en sund hverdag, så du slipper for, at nedlukningen af Danmark sætter sig som ekstra corona-kilo på dine sideben.
Struktur smuldrer
- Situationen er uvant, vi mangler vores sædvanlige struktur på hverdagen, der er koblet op på arbejde, skole og fritidsaktiviteter.
Desuden kommer følelserne i spil. Hvis du går og er bekymret over situationen, kan du spise på den følelse, fordi mad kan virke beroligende og gøre dig glad.
- Men effekten varer ikke ved, og for mange vil den gode følelse blive overtaget af dårlig samvittighed og andre negative følelser - på den måde kan spiralen let køre afsted, siger Stinne Pauls.
- Du kan også komme til at springe måltider over, fordi din dag mangler struktur, så du i sidste ende kommer til at overspise til aften. Og oveni får du lidt hygge til aftenkaffen.
Køleskabet virker lige pludselig utrolig dragende, og mange gange i løbet af en dag åbner du døren og kigger efter, om der ikke skulle gemme sig en godbid.
Når du først er plumpet i, tænker du måske: så kan det også være lige meget, nu giver jeg los.
Gylden chance
Men man kan også vende det hele lidt på hovedet. I stedet for at se fælder og faldgruber, kan coronakrisen betragtes som en gylden chance for at lave dine vaner om.
- Topscoreren i argumenter for ikke at gøre noget og lade stå til er TID. Og hvis vi snakker tid, så har vi den nu! Vi skal ikke bruge den på transport.
- Den ekstra tid, vi har fået, kan vi fx bruge udenfor. Det har været fantastisk godt vejr, vi kan gå en tur og få motion på den måde. Der er gode odds for at få rørt sig, siger Stinne Pauls.

Sundhedsvejleder og madmentor Stinne Pauls råder til, at du sørger for at komme ud i naturen hver dag. Hvis du har virkelig svært ved at komme udenfor, så prøv med en kort morgentur på 15 minutter. Arkivfoto: Kim Dahl Hansen Kim Dahl Hansen
Stinnes syv gode råd
Her er Stinnes syv gode sundhedsråd i en coronatid:
1. Sørg for at komme uden for i naturen hver dag. Hvis du gerne vil tømme hovedet, så løb en tur, hvis du gerne vil tænke løsninger eller kreativt, så gå en tur. Hvis du har virkelig svært ved at komme udenfor, så prøv med en kort morgentur på 15 minutter. Lad det være det første, du gør, det giver en anderledes start på dagen, og kan ofte udvikle mere aktivitet til resten af din dag.
2. Lad motion være din daglige lykkepille. Når du dyrker motion, frigiver hjernen endorfiner, som gør dig glad. 15 minutter gør faktisk en markant forskel. Nettet flyder over med hjemmetræningsvideoer for tiden, og det kan være svært at vælge, men prøv lidt forskelligt. Hvis du har børn hjemme, kan du og børnene på skift stå for dagens motionskvarter.
3. Sæt tid af… til noget du normalt ikke har tid til. Hvad begrunder du oftest med, det har jeg ikke tid til? Så lad det være nu… Om det er hjemmesyltede rødløg, strikketøj, et cykelskur, en sandkasse eller yoga, det er op til dig.
4. Lav en madplan. Hvis du elsker at lave mad, kan du være typen, som kommer til at stå rigtig mange timer i køkkenet lige for tiden. Prøv at undgå, at det bliver en lang dag i køkkenet, hvor måltiderne fylder utrolig meget. Lav en madplan og handl stort ind, det er en vane, der er god at tage med sig efter corona.
5. Mærk efter din sult og mæthed, når du skal spise. Prøv at stoppe op et øjeblik, inden du øser mad på tallerkenen. Mærk, hvor sulten du egentlig er og forsøg at lade portionen afspejle din sult. Særligt når du er på vej til at tage anden portion, så mærk efter, om det stadig er sult der er på spil, eller noget helt andet. Det er lettere at praktisere, hvis du lader gryder og pander stå i køkkenet.
6. Sørg for at være så social, som det kan lade sig gøre lige nu. Ring til en god ven eller et familiemedlem. Fortæl, hvordan du har det med situationen, også det du synes er svært. Det er altid gavnligt at dele sine bekymringer og fornemme, at du har et netværk der kan støtte dig - også på afstand.
7. Gør det bedste, du kan… Sæt realistiske mål for, hvad du/I kan få udrettet hjemme hos jer! Hvis du har en ambition om at drikke greenie til morgenmad hver dag, gå mindst 10.000 skridt og få børnene til at sidde stille og lave hjemmeskole i fem timer, imens du arbejder hjemmefra og serverer grøntsagsfade og hjemmebagt knækbrød i frikvartererne osv., så kommer du til at fejle. Du bliver overmandet af dårlig samvittighed, som tager over og gør dig frustreret, og så spiser du kage!
Så gør det bedste, du kan, og udnyt en speciel situation til din fordel!
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.