Havnø Gods klar til de første skovbegravelser

Ti gravpladser er allerede reserveret i Havnø Lund

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Det er de nuværende ejere af Havnø Gods, ægteparret Manon Lüttichau Blou og Malthe Blou, der har etableret Havnø Skovbegravelsesplads. Foto: Jesper Bøss Jesper Bøss

Smukke og historiske Havnø Gods ved Hadsund, der siden 1400-tallet har været kendt for blandt andet land- og skovbrug, kan nu - som noget nyt - også tilbyde skovbegravelser.

Det er godsets nuværende ejere, ægteparret Manon Lüttichau Blou og Malthe Blou, der har udlagt et stykke af godsets smukke fredskov og etableret Havnø Skovbegravelsesplads, som netop er blevet formelt godkendt af Kirkeministeriet.

- Det gik pludselig stærkt med godkendelserne, og det har været en meget positiv og konstruktiv proces i samarbejdet med både Mariagerfjord Kommune og med Kirkeministeriet. Så nu er vi klar, og har allerede haft de første fremvisninger og reservationer, fortæller Malthe Blou.

Havnø Skovbegravelsesplads ligger i den fredfyldte Havnø Lund med et kig til Mariager Fjord. Pladsen er på to hektar skov, hvor der er cirka 200 træer i forskellige sorter og størrelser. Træerne er nummereret, og det foregår på den måde, at man vælger en gravplads ved nøjagtig det træ, man gerne vil have sænket sin urne ved. Man kan købe en enkelt plads, en dobbelt plads eller et familietræ.

Par vælger sammen

- Vi har allerede haft en del fremvisninger og foreløbig ti reservationer af gravpladser. Indtil nu har det primært været ældre ægtepar, der er kommet for at se området og pladsen. Ældre, for hvem naturen har spillet en rolle i deres liv. De kommer sammen for at reservere en plads til sig selv, så det også er nemt for de efterladte, når de engang skal herfra, fortæller Manon Lüttichau Blou, der er tredje generation på Havnø Gods, efter at godset kom i familiens eje i 1927.

- En skovbegravelsesplads er et alternativ til et gravsted på en traditionel kirkegård eller til eksempelvis at få spredt sin aske over hav eller fjord. Det unikke for de efterladte er, at man kan kombinere en gåtur i skoven med at besøge et familiemedlems gravplads, og så passer naturen i øvrigt selv gravstedet. Pladsen er altid smuk, fordi den følger årstiderne i naturen.

Livsbekræftende

Havnø Gods har sammenlagt 560 hektar jord, hvor der drives landbrug og skovdrift, ligesom der er udlejning til jagt. Samtidig har godset en række udlejningsejendomme. Nu er skovbegravelsespladsen blevet endnu et tilbud fra godset.

- Vi ville gerne dele ud af noget af den herlighed, vi har her omkring godset, og derfor fik vi idéen til skovbegravelsespladsen, fortæller Malthe Blou, og fortsætter:

- På forhånd var vi lidt nervøse for reaktionerne, og hvordan det ville være at beskæftige os med død og begravelse. Men alle, vi har snakket med, har været meget positive, og det har faktisk været utroligt befriende og livsbekræftende.

- Nogle mennesker er kede af at gå på kirkegården, men alle er glade for at gå i skoven, så på den måde er vi også med til at gøre noget tungt og svært til noget lidt mere positivt og let.

Havnø Skovbegravelsesplads er den eneste af sin art i Mariagerfjord Kommune.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.