Her er det faktisk bedst, hvis arbejdet er lidt ensformigt

Specialenheden er et tilbud under Mariagerfjord Kommune til sårbare mennesker. Her kan de få indhold i hverdagen, samtidig med at de løser konkrete opgaver for lokale virksomheder

Søtte Cilleborg, leder af Specialenheden. Foto: Jesper Bøss

Søtte Cilleborg, leder af Specialenheden. Foto: Jesper Bøss

Specialenheden er en stor industribygning i Hadsund. Her er et storkøkken, der blandt andet driver kursusvirksomhed og laver frokost til lokale virksomheder. Der er også nogle værkstedsområder, hvor der bliver monteret, samlet, pakket og arbejdet med praktiske opgaver. Det lyder som en almindelig virksomhed. Og det er det på mange måder også.

Det særlige er, at størstedelen af dem, der arbejder i køkkenet og i værkstederne, ville have mere end svært ved at passe et almindeligt job på ”normale” vilkår. Størstedelen er udviklingshæmmede voksne på førtidspension, som er i beskyttet beskæftigelse. De sætter typisk en ære i at løse den samme enkle opgave igen og igen. Jobbet giver dem livsglæde, mening i hverdagen og noget at stå op til.

Der er også plads til unge med indlæringsvanskeligheder og unge med særlige behov, som ikke kan tage en almindelig ungdomsuddannelse. De bliver henvist fra kommunens ungeenhed.

Den sidste gruppe er borgere, der er henvist fra jobcenteret. Det er typisk voksne, der er nedslidte, har været igennem et langt stressforløb eller af en anden årsag har svært ved at komme tilbage på arbejdsmarkedet.

- Fælles for alle vores borgere er, at de har brug for meget struktur og ofte nogle enkle og overskuelige arbejdsopgaver. De borgere, vi får fra ungeenheden eller jobcentret, kan komme i praktik og prøve forskellige jobopgaver af og få afklaret, om de kan komme i ordinær beskæftigelse eller fleksjob, eller om en pension vil være den bedste løsning for dem. Flere af dem har vi hjulpet videre i praktik eller egentlige job hos lokale virksomheder, siger Søtte Cilleborg, der er leder af Specialenheden.

Koncentration på et af værkstederne. Foto: Jesper Bøss

Koncentration på et af værkstederne. Foto: Jesper Bøss

Mange forskellige opgaver

Specialenheden har et køkken og et montageværksted og et maskinværksted, hvor der også er lærlinge på almindelige vilkår. Der er sammenlagt beskæftiget 30 borgere i beskyttet beskæftigelse og cirka 10 i forskellige job- og uddannelsesafklaringsforløb. Derudover er der ansat 17 personale, 10 på almindelige vilkår, seks i fleksjob og én i skånejob, som hjælper borgerne.

På værkstederne udføres forskellige typer produktions-, monterings- og pakkeopgaver. Det er vigtigt, at opgaverne har en vis volumen, da det giver tryghed for borgerne at arbejde med den samme opgave i lang tid.

- Uanset hvor vores borgere arbejder i huset, er det fantastisk at se, hvordan de vokser med opgaverne og føler en kæmpe stolthed ved en opgave, som andre måske synes er træls at arbejde med hver eneste dag. Hos os er det netop en fordel, at der er mange gentagelser, da det giver tryghed for borgerne at arbejde med den samme opgave i lang tid. Vi er ikke så gode til kortvarige ad-hoc-opgaver, siger Søtte Cilleborg.

Niels Pedersen har arbejdet hos Specialenheden i to år. Foto: Jesper Bøss

Niels Pedersen har arbejdet hos Specialenheden i to år. Foto: Jesper Bøss

Ros fra virksomhederne

Men selv om borgerne har forskellige udfordringer, er de meget omhyggelige med deres arbejde og leverer en høj kvalitet. Det blev tydeligt for dem, da Søtte Cilleborg for nylig var på virksomhedsbesøg sammen med en gruppe borgere på en af de virksomheder, de arbejder for.

- Her fortalte direktøren, at vi var den af deres underleverandører, som lavede færrest fejl og derfor havde højest kvalitet i arbejdet. Det bragte en stolthed og glæde hos medarbejderne, som virkelig lyste ud af dem, fortæller Søtte Cilleborg.

Ord, der også understreges af Mikkel Sandager, værkfører hos virksomheden Rala Staal i Hadsund. De arbejder i stålindustrien og har samarbejdet med Specialenheden i tre år og har også modtaget praktikanter fra Specialenheden.

- Deres kvalitet er meget høj. Man kan tydeligt fornemme, at de personer, der laver opgaverne, sætter en kæmpe ære i at gøre det så godt som muligt. Med denne type opgaver er den indstilling svær at finde andre steder, så det er et kæmpe plus, siger Mikkel Sandager og fortsætter:

- Jeg tror i øvrigt aldrig, at jeg har oplevet et værksted med så god og positiv stemning, som der er på Specialenheden.

Også JKF i Als samarbejder med Specialenheden, og herfra er der også kun positive tilbagemeldinger:

- Vi har samarbejdet i mange år, blandt andet om en egentlig produktion af rørholdere, hvor vi har en af vores maskiner til at stå hos Specialenheden.

- Desuden får vi også pakket nogle af vores produkter.

- Samlet set er det et samarbejde, der fungerer uden slinger i valsen. Vi sender en ordre, og så bliver den udført i en god kvalitet og til en konkurrencedygtig pris, fortæller Tinna Jellesen, der er produktionsplanlægger hos JKF.

Eigil Sørensen er her i gang med at pakke varer. Eigil har været ansat i skånejob i mange år, og kunne faktisk trække sig tilbage med en folkepension, men ville gerne fortsætte med at arbejde hos Specialenheden. Foto: Jesper Bøss

Eigil Sørensen er her i gang med at pakke varer. Eigil har været ansat i skånejob i mange år, og kunne faktisk trække sig tilbage med en folkepension, men ville gerne fortsætte med at arbejde hos Specialenheden. Foto: Jesper Bøss

Ren win-win

Specialenheden samarbejder i dag med cirka 25 forskellige virksomheder, de fleste lokale. Opgaverne udføres på markedsvilkår, og Specialenheden byder ind på opgaver som alle andre. Ofte opgaver, der er i udbud.

- Medarbejderne hos os får en timeløn (arbejdsvederlag, red.) i tillæg til deres pension, og vi er ikke nødvendigvis de billigste, men ofte vinder vi på kvaliteten i vores arbejde, slutter Søtte Cilleborg.

Hun vil gerne samarbejde med endnu flere virksomheder i Mariagerfjord Kommune – og derfor har Specialenheden også et tæt samarbejde med Mariagerfjord Erhvervsråd.

Her fortæller erhvervschef Michael Christiansen:

- Det er jo ren win-win. Det forløb og den type opgaver, som Specialenheden tilbyder, kan være en stor hjælp for mange lokale virksomheder. Samtidig sikrer arbejdet rigtig megen livskvalitet for en række borgere, der har nogle udfordringer. Det gør med andre ord en kæmpe forskel.

- Derfor vil vi også meget gerne være med til at skabe kontakt mellem endnu flere lokale virksomheder og Specialenheden. Så er man interesseret, er man altid velkommen til at kontakte Mariagerfjord Erhvervsråd, slutter Michael Christiansen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden